30 év alatti anyák SZJA mentessége: járni fog azoknak, akik most terheseknek vagy nem?
Több cikkben*, illetve posztban leírták, hogy azoknak jár majd az SZJA mentesség, akik 2023 január 1. után szülnek. Ellenben a rendeletben** azt írják, hogy:
"Az e rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg."
Az SZJA törvény*** szerint családi adókedvezményre jogosultak a 91. napot betöltött magzat alapján jogosultak a szülők:
"(4) Kedvezményezett eltartott... b) a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig)".
Tehát a cikkek szerint annak jár, aki január 1. után szül, viszont az SZJA törvény szerint az is jogosult családi kedvezményre, aki 91. napnál idősebb terhes. Ha most valaki mondjuk 6 hónapos terhes és megszül mondjuk márciusban, annak fog járni?
* [link]
**MK_22_218/A Kormány 596/2022. (XII. 28.) Korm. rendelete
a 30 év alatti anyák kedvezményéről 5.§
***1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, (4) 29.§)
1-es, én pont ellenkezőleg értelmezem. Ha már 2022-ben jogosult az adókedvezményre, akkor neki nem fog járni.
"a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg." Ha 2022 december 31 előtt jár neki az adókedvezmény, akkor rá nem vonatkozik a kedvezmény.
Én, január 25. Én töltöm a 25. Évet, március végén pedig jön a baba, akkor én ugyan úgy fogom kapni folyamatosan ?
Köszi a választ!:)
Közben sikerült kideríteni, a 24.hu kérdezett rá:
"Lapunk megkereste a Kulturális és Innovációs Minisztériumot azzal kapcsolatban, hogy a rendeletben szereplő „családi kedvezményre való jogosultság” mit takar. Azt a választ kaptuk, hogy a családi kedvezményen a gyermekek után járó, korábban megigényelt családi adó- és járulékkedvezményt kell érteni"
Tehát aki most mondjuk 4 vagy 5 hónapos terhes és igénybe veszi a családi adókedvezményt MAGZAT után, annak fog járni, ha 2023.01.01. után születik gyermeke.
Ez alapján 8# neked egyetlen hónapig fognak SZJA-t vonni. Januárban még a 25 év alattiak SZJA mentessége jár, februárban vonnak SZJA-t, márciusban ha születik a pici, akkor SZJA mentes leszel.
És ne felejtsd el, hogy ha házas vagy és a férjedtől vonnak SZJA-t, akkor igénybe tudtok venni családi adókedvezményt azokra a hónapokra, ahol a terhesség meghaladta a 91 napot. Ha nem veszitek most éppen igénybe, akkor se kell aggódni, májusban adóbevalláskor vissza tudjátok igényelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!