Napi bejelentes eseten hogyan kell fizetnem a Tb-t?
"Probaidon vagyok egy cegnel ahol napiban vagyok bejelentve. "
Ha jól értem, akkor a cég nem munkaviszonyban alkalmaz, hanem úgy tesztel, hogy egyszerűsített foglalkoztatással váltja ki azt a próbaidőt, ami egyébként munkaviszonyhoz kötődne.
Egyszerűsített foglalkoztatásból (EFO, alkalmi munkavállalás) származó jövedelemből nem von semmit a kifizető, tehát jószerivel a bruttód lesz a nettód.
Viszont az EFO foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítottságot, így az ilyen módon foglalkoztatott köteles maga után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, amit a köznyelv csak "TB"-nek hív.
A fizetési kötelezettséged keletkezéséről a NAV fog írásban értesíteni, abból tudni fogod, hogy hova, mikor és mennyit kell pengetned.
Addig "ráérsz". Egyáltalán nem biztos, hogy lesz/van fizetési kötelezettséged. Sok dolog által lehet "passzív" időszakod, amikor nem kell fizetned járulékot, csak azt hiszed. Várd meg a NAV értesítését inkább.
Ha SZJA-t akarnak fizettetni, akkor ez nem az, amire várnod kellett. :)
Az EFO alatt egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettséged van, nem pedig SZJA. Ne keverjük az adónemeket, mert eltérő dolgokra vonatkozhatnak!
Ráadásul a 2023-ban megszerzett jövedelem után majd csak 2024-ben kell bevallást készíteni és fizetni SZJA-t (már ha kell egyáltalán), tehát valamit keversz valamivel.
Ha 2022. évben volt adóköteles jövedelmed, és arról értesítettek, hogy elkészítették az adóbevallás tervezetet róla, akkor nem kizárt, hogy van fizetnivalód, hiszen 2023. évben megszerzett jövedelmek esetén van a 25 év alattiaknak adóval kapcsolatos kedvezményük, nem pedig a 2022. évben megszerzett jövedelmek esetén. Egyébként nem "mentesek" vagytok, hanem kedvezményben részesültök bizonyos jövedelemhatár alatt, hiszen ha a határ felett kerestek, akkor nektek is kell SZJA-t fizetni a keret feletti összeg után.
Én abból amit utólag írtál, azt veszem ki, hogy 2022. évben voltál alkalmaival foglalkoztatva, nem pedig 2023. évben. Jól gondolom?
Figyelmesen olvasd el, hogy mit írt a NAV és próbáld értelmezni. Nem tippelgetünk, hanem értelmezzük az olvasottakat! Hajrá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!