Van veszek stablecoint majd következő évben valamennyit visszavaltok belőle akkor keletkezik adókötelezettségem?
"Van veszek stablecoint majd következő évben valamennyit visszavaltok belőle akkor keletkezik adókötelezettségem?"
Ha másik kriptot kapsz cserébe, akkor nem. Ha normál devizát, akkor igen.
Forintról van szó.
Forintért vettem régen stablecoint aminek egy részéből nem vettem kockázati kriptót hanem tavaly előtt visszavaltottam forintra.
Ami kripto az pedig bukóban van, ahhoz most a legjobb nem hozzányúlni hanem egyszerűen csak várni.
Mivel nem kerestem vele, azt hittem nincs dolgom de most azzal riogatnak hogy ebben tévedek.
De akkor mit tehetek ebben a helyzetben amikor adóznom nem kellett volna de ha jól értem be vallanom viszont igen...
És mire számíthatok? Bírság? Ha igen és mennyi bírságot kaphatunk a semmiért mármint úgy értem hogy 0 adó kötelezettség miatt miközben 0 Ft ot kerestem.
Árfolyam nyereség se nagyon volt mert igaz ez dollár alapú volt de mindez a mostani híres dollár árfolyam emelkedés előtt volt úgyhogy azt sem jelentős még az is lehet hogy minimálisan mínuszban vagyok.
Egy kicsit bonyolult legalábbis a számomra hogy kriptoról van szó de miután forintból ment dolláron keresztül ezért árfolyamnyereséget is elvileg be kéne vallani még ha minimum is volt.
Legalábbis ilyeneket hallok innen onnan mi a javaslat mit tegyek ebben a helyzetben?
Morbid lenne hogyha azért lenne bajom mert nem kerestem pénzt de be kellett volna hallani egy magánemberként elkövetett lényegében nonprofitnak bizonyuló műveletet...
Ja és van még egy apróság stekkeltem - a stable coint is- így lett évi 6% kamat - bocsánat nem kamatnak hívják - ez a gond hogy nem is tudom hogy ezt egyáltalán minek hívják hogyan kellett volna bevallani. Amíg stablecoinban kamatozott addig ugye nem volt a bevallás kérdése de abban a pillanatban hogy ebből forintot csináltam már ugye felmerül.
Illetve itt is van egy kérdés nem az összeset vettem ki hanem csak egy részét így végül is hiába volt rajta a "kamat" kevesebb pénzt vettem ki stablecoinbol is mint: amit beraktam egy lényeges része bent maradt.
Azt hittem hogy így nincsen adó De ha igazuk van azoknak akik ijesztgetnek akkor tenni kéne valamit. De mit?
"De ha igazuk van azoknak akik ijesztgetnek akkor tenni kéne valamit. De mit?"
A kripto adózása más, mint pl. a részvényeké. Ezt sokan nem tudják. Az adózás szokatlan, de nem bonyolult. SZJA 67/C
Minden pénz, ami normál devizából kriptóvá változik, kiadás. Pl. a vétel vagy a költség. Minden pénz, ami kripto eladásból keletkezik az bevétel. A valutákat az ügylet napján érvényes árfolyamon át kell számolni forintra. Kivéve, ha a váltás 30 (vagy 15 nem emlékszem) belül történt. Akkor a valós árfolyamot is lehet választani.
Az összes negatív vagy pozítív forint értéket ADÓÉVEN belül összegezni kell és be kell írni a bevallásba. Ha negatív, akkor nem kötelező, de nagyon ajánlott. Vagyis ha az egyik évben egyetlen vételi ügyleted van, az teljes egészében "veszteség". Ha másik évben csak azt adod el, akkor az ára 100%-ban "nyereség". A kettőt adókiegyenlítéssel lehet szembeállítani, ha a vétel nem volt korábbi, mint előző két év.
Speciális szabály: ha 2021 ELŐTT nem adtál be kriptorol bevallást, akkor az összes ilyen ügyletet 2022-esként számolhatod el.
Na várjunk csak én még semmilyen bevallást nem adtam be.
De nekem még egy kicsit ez is bonyolult 2021 előtt nem adtam be 2022 előtt se 2022 ben se. 2022 ben a 2021 re vonatkozókat adtuk be. Akkor én most 2023 ban simán bevallhatok mindent amit valaha vettem kriptót, majd beírható azt amiért tavalyelőtt eladtam, és 0 fizetési kötelezettségem van és teljesítettem az adóbevallási kötelezettségemet is kriptról és nincs szükség önellenőrzésre se?
Hanem egyszerűen csak kell egy naprakészen vezetett bonyolult (nekem bonyolult) Excel tábla az összes létező dátumról forintról akkori értékű dollárról és a többiről?
Mert ha jól értem vezetni kötelező bármikor is vettem viszont akkor nem probléma az hogy eddig semmit nem vallottam be?
* Na várjunk csak én még semmilyen bevallást nem adtam be.
Úgy értem kriptoval szemben a normál alkalmazotti fizetésem bevallását mindig rendben beadom hol a ceg csinálja hol én magam
"Akkor én most 2023 ban simán bevallhatok mindent amit valaha vettem kriptót, majd beírható azt amiért tavalyelőtt eladtam, és 0 fizetési kötelezettségem van és teljesítettem az adóbevallási kötelezettségemet is kriptról és nincs szükség önellenőrzésre se?"
Ha 2021-ben történt valami, akkor arra önellenörzést kell csinálnod. A többit összegezheted a 2022-re vonatkozó bevallásban.
Legalábbis én így értelmezem a törvényt. De olvasd el Te is. Én nem vagyok könyvelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!