Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egy ügyvéd mennyit adót fizet...

Egy ügyvéd mennyit adót fizet havonta ?

Figyelt kérdés
Saját vállalkozása van es havi szinten bruttó 1 millát keres például. Akkor mennyi adót fizet havonta és mennyit a konyvelonek ?
2023. jan. 13. 09:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

1) google: átalányadózás.

2) Olvas. Értelmez.

2023. jan. 15. 16:55
 12/17 anonim ***** válasza:

Az átalányadónál ugyanazok az adónemek vannak, amik más vállalkozónál is.

Attól átalány, hogy a bevétel bizonyos részét (rendszerint, pl. ügyvédeknél is, 40%-át) költségnek lehet vélelmezni, és az így nem adóalap.

Természetesen ez kizárja az amúgy más adónemnél alkalmazható tételes költségelszámolást, tehát mindenkinek mérlegelnie kell, mi éri meg jobban.

Ezen kívül árnyalja még a dolgot, hogy minden évben van a bevételnek egy szja-mentes része is.

2023. jan. 15. 17:07
 13/17 anonim ***** válasza:
Kata után a legtöbb ügyvéd most átalányadózásra tért át: ahogy az előző válaszoló írta, itt 40%-ot költségként elszámolhatnak. Azaz nem kell nyomon követnie a saját tételes költségeit, hogy azokat később levonhassa a jövedelemből, 40%-ot mindenképp elszámolhat és ennyi. Tehát bruttó 1 milliónál 15% SZJA-val elvileg 150 ezer adót kellene fizetni, de a 40% miatt csak havi 600 ezerből kell adóznia. Ráadásul szjamentes az éves minimálbér feléig a jövedelem, szóval csak 401800Ftnak a 15%-át kell fizetnie, az kb 60 ezer. Plusz a tb járulék és szochó: tb az 18,5%, akkor az 111 ezer, szochó 13%, 78 ezer (ezeknél a 600 ezerből indultam ki, azt hiszem erre nem hat ki az említettm inimálbéres kedvezmény, de ha tévedek, szóljatok rám). Ez összesen úgy 250 ezer Ft, szóval kb ennyit kell fizetnie. A könyvelőnek meg mondjuk egy húszast. Ja, meg van helyi iparűzési adó, az településfüggő. Kezdő ügyvéd vagyok, de IPA-t még egy vasat se fizettem, utána is nézek hogy nem kéne-e.
2023. jan. 16. 22:31
 14/17 anonim ***** válasza:
51%
IPA-ról értesítenek majd levélben. Március elején szokott jönni. De ott is többféle lehetőség van.
2023. jan. 17. 06:39
 15/17 anonim ***** válasza:
Igen? Miről értesítenek? Valami negyedéves bevallásról olvastam, meg is ijedtem :) Bár túl sok bevételem nem volt eddig.
2023. jan. 17. 20:02
 16/17 anonim ***** válasza:

Az összegről, fizetési határidőről és módról.

Persze, feltéve, hogy bejelentkeztél?

2023. jan. 17. 20:14
 17/17 anonim ***** válasza:
Volt egy iform nyomtatvány a neten, azt kitöltöttem, és beküldtem. De utána nem küldtek semmit, szóval csak remélni tudom, hogy ennyi elég volt.
2023. jan. 17. 21:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!