Most jár nekem ez a 30 év alatti anyák kedvezménye vagy sem?
Próbáljátok már értelmezni! "A szabály szerint a kedvezményre az a várandós kismama jogosult, aki 2022. december 31. után lesz jogosult a családi kedvezményre"
Ez nem így van, fordítsd meg a "jogosult" és a "lesz" szót.
Tedd föl a kérdést magadnak, jogosult 2023.01.01-én családi kedvezményre? IGEN
2023.01.01-e 2022.12.31-e után van? IGEN
De ahogy írtam, kérlek hívd fel a NAV-ot és írd meg kérlek, hogy mit mondtak.
Szó szerint így jelent meg a magyar közlönyben:
"Az e rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg."
Na most neki 2022-ben nyílt meg a jogosultsága a magzatra való tekintettel. 2023-ban fog megnyílni a gyermekre tekintettel. Ebből egyértelmű, hogy most még nem jár neki, csak a gyermeke születésétől fog. Szóval nem az a lényeg, hogy jár-e neki a családi kedvezmény, hanem az, hogy mikor nyílt meg a jogosultsága.
#13 Ez így igaz, viszont az 5.§, amit idéztél nem azt mondja, hogy a jogosultság megnyílásától veheti igénybe a kedvezményt.
Az én olvasatom a következő:
"5.§ Az e rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg."
Ez teljesülni fog, ha megszületik a gyermek, mivel a családi pótlékra való jogosultság miatt megnyílik (ismét) a családi kedvezményre való jogosultság.
"1.§ (2) b) A 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult az a fiatal anya, aki az Szja tv. 29/A. § (3) bekezdés b) pontja szerinti magzatra tekintettel családi kedvezmény érvényesítésére jogosult."
Vagyis az 5.§ korlátozza a kedvezményt azokra az anyákra, akik a családi kedvezményre való jogosultságot 2022.12.31-ét követően szerzik meg (jelen esetben a családi pótlékra való jogosultsággal ez teljesül), viszont az 1.§ (4) kimondja „Jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága a (2) bekezdés szerint fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.”
Összegezve: utólag jogosultságot fog szerezni 2023.01.01- és a baba születése közötti időre is. De erről jó lenne egy nav-os állásfoglalást kérni.
Én szerintem az ötös paragrafus lekorlátozza arra az egyest, amit korábban is írtam, hogy ebben az esetben a születéstől jár csak.
Miután kijött a rendelet, beszéltünk a nav-val, ott nyilván két ügyintéző egymásnak tökéletesen ellentétes választ adott, ahogy az lenni is szokott. Úgyhogy kértünk írásbeli állásfoglalást, az még nem jött meg.
Én nem értek veled egyet abban, hogy utólag jogosult lesz azokra a hónapokra, én tartom magam ahhoz, hogy csak a gyermek születésétől (és a nav is efelé hajlott inkább). De várjuk meg a jogértelmezést majd, remélhetőleg neked lesz igazad, mert sok családnak ez a pár havi aprópénz is számít sajnos.
Már nem emlékszem a forrásra, de ott arról volt szó, hogy a szülésig családi kedvezmény, az után pedig a 30 év alatti anyák kedvezménye jár, ilyen esetben.
Nagyon kacifántos, hogy akkor ki mikortól és mire.
Frissítette a NAV az erre vonatkozó tájékoztatóját, #13/#15-ös sajnos igazad lett :(
"Igénybe veheti-e a 30 év alatti anyák kedvezményét1 az a 27 éves nő, akinek a várandóssága már 2022-ben elérte a 91. napot, a gyermeke 2023-ban fog megszületni?
Mivel a 27 éves anya a 2023-ban megszülető gyermeke után 2022. december 31-ét követően családi kedvezményre lesz jogosult, így igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét.
A magzat után 2023. január 1-től a kedvezményt viszont nem érvényesítheti, mert a
várandósság 91. napját 2023. január 1-jét megelőzően érte el."
Viszont én, akkor is azt mondom, hogy a törvény szövegezése ebben az esetben rossz, a rendeleten belül ellentmondás van, de sajnos nem én döntök :(
Mivel a magzatira jogosult voltál már tavaly, majd akkor jár, ha megszületik és a magzati kedvezményt felváltja a családi.
Viszont sokan nem tudják, ez csak egy átmeneti rendelkezés, nincs az szja-törvényben, csak kormányrendeletben, és a veszélyhelyzet ideje alatt jár egyelőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!