Ilyen esetben is kell önellenőrzési pótlékot fizetnem?
Befizetés volt, bevallás nem...
Figyelt kérdés
Adószámos magánszemélyként, tételes átalányadó alatt végeztem egyéb szálláshely szolgáltatást, kb 2016-2020-ig. Egyszer beikszeltem az adóbevallásomban ezt és elkezdtem negyedévente utalni az adószámlára, amivel azt hittem, le van tudva az egész:(
Keletkezett egy csomó többletem de ezt most valahogy utólag ki kellene mutatni mint fizetendő SZJA? Plusz rászámolni egy csomó pótlékot? És a különbözetet majd befizettetik?
Hanyag voltam, nem foglalkoztam ezzel évekig, "csak" fizettem amit kell...
2023. jan. 4. 17:17
1/9 anonim válasza:
Még nem önellenörzöl, csak késve teljesíted a bevallást, ha lenne bent bevallás az adott időszakra, és a hiba pozitív, akkor van önell pótlék. Mulasztási bírságot vethet ki a nav ebben az esetben, az adó, adóelőleg megfizetése nem elégséges, a pozitív különbözet az előleg és a tényleges adó között késedelmi pótlékot is magaután von.
2023. jan. 4. 17:48
2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! Már nagyon nyomasztott ez a probléma, így inkább neki is látok gyorsan a javításnak.
2023. jan. 4. 19:11
3/9 A kérdező kommentje:
Egyébként van bent bevallás, minden évről megvolt az SZJA bevallás csak ezt az egy bevételt felejtettem ki. Sajnos szó szerint.
2023. jan. 4. 19:12
4/9 anonim válasza:
Akkor az már önellenőrzés. Félre értettem, ha az adó és a befizetett előlegek különbözet plusz, akkor lesz önellenőrzés is
2023. jan. 4. 19:34
5/9 A kérdező kommentje:
:(
Viszont plusz nem lesz, így önellenőrzési pótlék sem, mert befizettem amit kellett?
Vagyis:
bevallásban 0 (ezen a soron)
befizetve x
önell bevallásban x
Akkor x-x = 0, tehát 0 önell pótlék?
Én attól tartok, hogy a 0 és az x különbsége után csak kell vmi pótlék...
2023. jan. 4. 20:38
6/9 Nemzeti konzervatív válasza:
A két bevallás közti különbség a lényeg, nem az hogy mennyit fizettél be. De méltányosságból kérheted a pótlék elengedését vagy mérséklését.
2023. jan. 5. 02:35
7/9 A kérdező kommentje:
Szuper, köszönöm! A méltányosságra is van ányk ív vagy azt valahogy személyesen kellene?
2023. jan. 5. 08:38
8/9 anonim válasza:
"De méltányosságból kérheted a pótlék elengedését vagy mérséklését."
Miután előíródott a pótlék, akkor fizetési kedvezményi kérelem keretén belül lehet ilyet kérni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!