Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » 2 éve történt ingatlanvásárlás...

2 éve történt ingatlanvásárlást követően h lehet a legolcsóbb adózással átruházni a tulajdonjogot egy idegenre (nem vérségi kapcsolat). lehet h a jelenlegi tulajdonos csak haszonélvező akar maradni. Mi az adózás szempontjából legolcsóbb forma?

Figyelt kérdés

2023. jan. 3. 12:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
10, akarsz figadni?
2023. jan. 3. 19:16
 12/17 anonim ***** válasza:
Hát inkább nem. De nem az a fedezetelvonás, hogy lógok neked mondjuk 5 M Forinttal, de gyorsan eladom papíron az ingatlant, nehogy végrehajtást kérjél rá?
2023. jan. 3. 19:19
 13/17 anonim ***** válasza:

12, bingo

Pont erre készül, tartozik, “eladja”, de gondoskodik róla, hogy ki ne rakhassák

2023. jan. 3. 19:32
 14/17 anonim ***** válasza:

13, OK, én elakadtam az adózás megúszásánál, de most elolvastam a kérdést alaposabban.

Nem fogadtunk semmibe, ugye? :)

2023. jan. 3. 19:50
 15/17 anonim ***** válasza:

SZJA szempontjából legolcsóbb forma a mostani tulajdonosnak,

- hogy legkorábban a vásárlás évét követő 5. évben adja el az ingatlant, vagy

- bármikor adja el, de maximum annyiért, amennyiért annak idején vette, vagy

- elajándékozza akárkinek.

Ebben a két esetben nem kel egyáltalán SZJA-t fizetnie.

Persze a fenti variák közül egyik sem mentesíti az új tulajdonost bizonyos fizetési kötelezettségek alól. Az mindegyik variával lesz neki. Illeték-fizetési kötelezettsége mindenféleképpen.

Nem tudom, hogy mi a valódi szándék, de ha az ingatlan elvonása egy végrehajtás alól, amit a többiek is említettek, akkor azt még véletlenül sem ajánlom.

Ugyanis a jogosult (akinek tartozol) indíthat fedezetelvonó pert, éppen ezért semmi értelmét nem látom a dolognak. Nem jutsz vele előrébb, csak tetézed a problémádat.

Ha véletlenül a NAV a végrehajtó szerv, akkor jó ha tudod, ők minden egyes adózónál megvizsgálják, hogy van-e mód fedezetelvonás miatt pert indítani az adózó ellen. Ha van, akkor el is indítják, nem "szaroznak. Az országos ingatlan-nyilvántartásban a "múltat" is látják.

2023. jan. 4. 05:35
 16/17 A kérdező kommentje:

Csak kérdés volt.

Nincs tartozás, nem is tudom melyik válaszadó honnan szedte.

A kérdést lezárom, mert csak egy eszmefuttatás volt és már tárgytalan.

2023. jan. 4. 06:23
 17/17 anonim ***** válasza:

"Nincs tartozás, nem is tudom melyik válaszadó honnan szedte."

Sehonnan sem szedtük, csak olyan jellegű volt a kérdésed, ami a jellemzői alapján fedezetelvonást feltételez.

2023. jan. 5. 05:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!