2 éve történt ingatlanvásárlást követően h lehet a legolcsóbb adózással átruházni a tulajdonjogot egy idegenre (nem vérségi kapcsolat). lehet h a jelenlegi tulajdonos csak haszonélvező akar maradni. Mi az adózás szempontjából legolcsóbb forma?
12, bingo
Pont erre készül, tartozik, “eladja”, de gondoskodik róla, hogy ki ne rakhassák
13, OK, én elakadtam az adózás megúszásánál, de most elolvastam a kérdést alaposabban.
Nem fogadtunk semmibe, ugye? :)
SZJA szempontjából legolcsóbb forma a mostani tulajdonosnak,
- hogy legkorábban a vásárlás évét követő 5. évben adja el az ingatlant, vagy
- bármikor adja el, de maximum annyiért, amennyiért annak idején vette, vagy
- elajándékozza akárkinek.
Ebben a két esetben nem kel egyáltalán SZJA-t fizetnie.
Persze a fenti variák közül egyik sem mentesíti az új tulajdonost bizonyos fizetési kötelezettségek alól. Az mindegyik variával lesz neki. Illeték-fizetési kötelezettsége mindenféleképpen.
Nem tudom, hogy mi a valódi szándék, de ha az ingatlan elvonása egy végrehajtás alól, amit a többiek is említettek, akkor azt még véletlenül sem ajánlom.
Ugyanis a jogosult (akinek tartozol) indíthat fedezetelvonó pert, éppen ezért semmi értelmét nem látom a dolognak. Nem jutsz vele előrébb, csak tetézed a problémádat.
Ha véletlenül a NAV a végrehajtó szerv, akkor jó ha tudod, ők minden egyes adózónál megvizsgálják, hogy van-e mód fedezetelvonás miatt pert indítani az adózó ellen. Ha van, akkor el is indítják, nem "szaroznak. Az országos ingatlan-nyilvántartásban a "múltat" is látják.
Csak kérdés volt.
Nincs tartozás, nem is tudom melyik válaszadó honnan szedte.
A kérdést lezárom, mert csak egy eszmefuttatás volt és már tárgytalan.
"Nincs tartozás, nem is tudom melyik válaszadó honnan szedte."
Sehonnan sem szedtük, csak olyan jellegű volt a kérdésed, ami a jellemzői alapján fedezetelvonást feltételez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!