Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kriptovaluta Holdolás melett...

Kriptovaluta Holdolás melett a 20k alatti összeget is fel kell tüntetni?

Figyelt kérdés
Ugye adózás szerint a bruttó minimálbér 10százaléka amit nem kell bejelenteni ha nem haladja meg a 200k egy evben. De mivan akkor ha en holdolok is és pl adott evben volt 100k veszteségem. De közben pl tradeltem és kerestem vele 50k az evben. Így veszteségnek a bevallásba elég ha a 100kt irom be vagy 50k veszteséget kell?

2022. dec. 29. 11:27
 1/4 anonim ***** válasza:

a holdolás nem realizalt nyereség/veszteség.

Csak akkor kell leadózni, mikor a teljes ügylet lezárult, eleje amikor FIAT valutából cryptoba váltottál, a vége meg mikor vissza FIAT-ba. Stablecoinok nem számítanak fiat-nak a magyar szabályok szerint.

2022. dec. 29. 11:44
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen igy ertem h mrgtortent a beutalas majd nyereseggel a kiutalas fiatra. De kozben utalgattam ki tradebol 20k alatti nyereségeket. Azokat a 20k altti osszegeket be kell irnom a bevallasba ?
2022. dec. 29. 12:47
 3/4 anonim ***** válasza:
Amit realizáltál összeg és hozam, ha meghaladja az adott év minimálbérét, akkor már be kell vallanod.
2022. dec. 30. 15:47
 4/4 krwkco ***** válasza:
100%

Az SZJA tv. 67/C. §

1. Ha fiat pénzért kriptót veszel: az költség.

2. Ha kriptot eladva fiat pénzed keletkezik, az bevétel. Ha ez eltér a kriptó aktuális árfolyamától, akkor azzal kell számolni.

3. Minden fiat devizát napi MNB árfolyamon át kell számolni forintra. Az adóéven belüli összes költség és bevétel különbsége az adóalap. Ezt ajánlatos beírni a bevallásba akkor is, ha negatív.

4. A korábbi 2 év beírását az aktuálissal össsze lehet vonni. De minden korábbi összeget csak egyszer lehet felhasználni. Pl. ha 2022-ben egyetlen vételed van, de a költséget nem írod be a bevallásba, akkor a 2023-as eladáskor a teljes bevétel nyereség lesz.

Finomságok:

5. Ha úgy adod el a kriptót, hogy egy napon csak egyetlen ügyleted van, és a kapott pénz kevesebb mint a minimálbér tizede, és az ilyen napok pénzének összege kevesebb, mint a minimálbér akkor az olyan, mintha ezeken a napokon nem is kaptál volna pénzt!!! De a kripto vételét felszámolhatod költségként.

6. Ha 2021 előtti adóidőszak ügyleteit (2021-eset a törvényt betű szerint értelmezve nem!) tekintheted 2022-esnek, ha azoknak az éveknek a kriptoügyleteiről nem nyilatkoztál a bevallásodban. Pl. egy akkorról áthúzódó vétel lehet 2022-es költség. (102 §)

Én ezt olvasom ki a törvényből. Nem vagyok adószakértő. Ha valaki megalapozottan másként gondolja, javítson ki. :-)

2022. dec. 30. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!