Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nav próbavásárlást használt...

Nav próbavásárlást használt holmik esetében csak személyesen végez vagy postán is rendelnek?

Figyelt kérdés
A másik, hogy csak címre megy ki ha interneten árulok vagy egy megbeszélt helyen is pl közterületen is végeznek próbavásárlást? Az a helyzet hogy van több száz db könyvem amit szeretnék eladni, de azt nem igazán tudom eldönteni, hogy ez üzletszerűnek számít e hiszen egy antikvárium is ugyanazt csinálja mint én és hogyan bizonyítanám, hogy azok a saját könyveim és én nem üzletszerűen veszem őket és adom el? Több száz db könyv az már üzletszerűnek számít?
2022. dec. 20. 23:43
 1/7 anonim ***** válasza:
Simán szoktak veterán/marketplacen/jófogáson/instán is vásárolni. Nem csak személyesen. Külön csoportjuk van erre minden megyében.
2022. dec. 20. 23:57
 2/7 anonim ***** válasza:

Nézd kérdező! A lényeg az, hogy szabálykövető vagy, avagy sem.

Ha valóban nem vásárolod azért a könyveket, hogy haszonnal eladd, akkor nincs félnivalód.

Az én anyukám könyvterjesztő volt. Több könyve van otthon, mint egy könyvtárnak. Szerinted, ha valami történne vele, és én megörökölném, mi lenne velük? Eladnám a java részét. Van félnivalóm? Nincs. Ebből kell mindig kiindulni.

"Több száz db könyv az már üzletszerűnek számít?"

A gazdasági tevékenység fogalma nem mennyiségben mérendő:

"valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik."

Ugye Te sem látsz itt darabszámot? :)

A hirdetést úgy add fel, hogy tedd egyértelművé benne, több száz darabos, saját könyveidet szeretnéd értékesíteni, és a gondod máris megoldva.

A NAV bárhol ellenőrizhet. Soha nem tudod, hogy mikor futsz bele. De mint mondtam, ha eleve nem csalási szándékkal teszel valamit, akkor félnivalód nincs.

2022. dec. 21. 05:13
 3/7 A kérdező kommentje:
ha postán rendelnek akkor visszajelzik minden esetben, hogy próbavásárlást végeztek?
2022. dec. 21. 20:23
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha mindent rendben találtak, akkor is kell kapnod ellenőrzési jegyzőkönyvet, hogy minden ok.
2022. dec. 21. 20:45
 5/7 A kérdező kommentje:
De én nem tudom bizonyítani, hogy valóban a saját könyveimet árulom, ugyanúgy a NAV sem tudja az ellenkezőjét bizonyítani, de ők ráfoghatják az üzletszerűséget már csak a mennyisége miatt is és mert nincsenek meg a blokkjaim a vásárlásokról.
2022. dec. 22. 23:21
 6/7 anonim ***** válasza:

Most komolyan ennyire rágörcsölsz erre? Nem kellene...

Volt egy ügyfelem. Használt járműgumikat értékesített, évente többször is. Kapott egy ellenőrzést, miszerint vélelmezhetően kereskedik velük, és nincs engedélye rá, ugyanis életszerűtlen, hogy magánszemély ennyi járműgumit birtokoljon.

Ügyfelem igazolta tanúkkal, hogy hobbi szinten ugyan, de krosszmotorozik. Ez által a gumikat sűrűbben kell cserélnie, és a neten ad rajtuk túl.

Az ellenőrök a motrokat is megtekinthették a garázsban.

Lezárták az ügyet, ennyi volt a történet.

Mint említettem, ha nem csalási szándékkal teszel valamit, akkor nincs miért parázni. Engedd már el ezt a feszültséget!

2022. dec. 23. 06:29
 7/7 anonim ***** válasza:
A NAV nem bíróság, hiányzó bizonylatot nyilatkozat sok esetben pótolhat. Ha csupa különböző könyv, akkor nem nagyon merül fel az üzletszerűség, plusz eleve használt cuccoknál általában az éves bevételből indulnak ki. Azt viszont figyeld tényleg.
2022. dec. 27. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!