SZÉP-kártyára utalt pénz után kell adót fizetni a munkavállalónak?
Mondjuk azért ez elég mocsokság, mert korábban úgy volt, hogy amit adott évben kaptál azt a rákövetkező második év májusáig kellet elkölteni.
Most meg amit októberben kapsz, azt következő májusig el kell költeni. Ergo ha te mondjuk mindig júniusban szeretsz nyaralni menni, akkor a júniustól októberig kapott összeget nem tudod nyaralásra fordítani csak ha benyeled a 15%-os büntetést.
6: Ez azért nem teljesen igaz, mert a nyaralásra akár februárban is le lehet foglalni a szállást.
Másik dolog, hogy amióta átjárás van a zsebek között, nagyon könnyű elkölteni. Havi pár étterem/házhoz rendelés, edzésbérlet, masszázs/fürdő és már el is koltotted a havi egyenleget. :)
Ez a 15% úgy van, hogy május 31-én megadóztatják a kártyán lévő olyan összeget, amit október 15-ig töltöttek fel.
Utána pedig minden év március 20. és szeptember 20. napján megadóztatják azt, amit legalább 365 nappal korábban töltöttek fel. Tehát amit március 21-én töltött fel a munkáltató, azt csak a következő év szeptember 20-án adóztatják, ha lesz még belőle. (De ugyanaznap adóztatják az előző év szeptember 19-én feltöltött pénzt is.)
Én mondjuk igen sokat kapok kártyára, ami egyrészt jó, mert adómentesen kapom - a fent leírtak szerint -, másrészt meg rossz, mert csak elbszni tudom, értelmesen elkölteni nem mindet. Ugye, csak a Coop boltokban lehet az égvilágon bármire költeni (wc-papír, kutyakaja, újság), mert ők ennek egy részével támogatják a Fideszt, a világ összes más hálózatában nem lehet elkölteni. Csak hát náluk meg olyan árak vannak, hogy ott igazából csak Mészáros Lőrinc tud szemrebbenés nélkül fizetni.
"csak elbszni tudom, értelmesen elkölteni nem"
Így vagyok vele én is. Amióta ezt megtudtam, azóta átkozom a kormányt.
A gyerekeim táboroztatására gyűjtöttem minden évben. Eredetileg 2024. május 31-ig költhettem volna el. Most az egészet verjem el baromságokra, mert egy évet elloptak az életemből. A táborokat általában az utolsó pillanatban tudom meg, hogy vagy lesz vagy nem (iskola, önkormányzat szervezi), tehát ha augusztusban van, akkor általában nem fér bele az előzetes információ a május 31-i határidőbe.
Ha nem verem el a pénzt, akkor kb. 50 ezret bukok majd rajta.
" nagyon könnyű elkölteni. Havi pár étterem/házhoz rendelés, edzésbérlet, masszázs/fürdő és már el is koltotted a havi egyenleget"
Ezek közül nekünk minden 25 kilométerre van legközelebb, ebből kifolyólag mégsem olyan könnyű elköltenünk kényszerből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!