Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » SZÉP-kártyára utalt pénz után...

SZÉP-kártyára utalt pénz után kell adót fizetni a munkavállalónak?

Figyelt kérdés
Vagy amit a cég ad, az egy az egyben a kártyára megy?
2022. dec. 14. 05:43
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
Nem kell
2022. dec. 14. 05:48
 2/21 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy bruttó avagy nettóban tüntetik fel a szép kártya keretet. Amit átutalnak neked már nettó, nem kell adóznod utána.
2022. dec. 14. 07:13
 3/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm, majd utánanézek.
2022. dec. 14. 07:51
 4/21 anonim ***** válasza:
Amit kiutaltak, arra már nem kell adót fizetned.
2022. dec. 14. 09:34
 5/21 anonim ***** válasza:
Az idén októberig kapott összeget, ha nem költöd el jövő májusig, akkor 15% adót tesznek rá utólag. Ezután rövidebb ideig lesz adómentesen elkölthető. Bár ilyen éttermi árak mellett nem lesz nehéz elkölteni. Nekem pl 4 éve nem emeltek az összegen.
2022. dec. 14. 14:06
 6/21 anonim ***** válasza:

Mondjuk azért ez elég mocsokság, mert korábban úgy volt, hogy amit adott évben kaptál azt a rákövetkező második év májusáig kellet elkölteni.

Most meg amit októberben kapsz, azt következő májusig el kell költeni. Ergo ha te mondjuk mindig júniusban szeretsz nyaralni menni, akkor a júniustól októberig kapott összeget nem tudod nyaralásra fordítani csak ha benyeled a 15%-os büntetést.

2022. dec. 14. 14:13
 7/21 anonim ***** válasza:

6: Ez azért nem teljesen igaz, mert a nyaralásra akár februárban is le lehet foglalni a szállást.

Másik dolog, hogy amióta átjárás van a zsebek között, nagyon könnyű elkölteni. Havi pár étterem/házhoz rendelés, edzésbérlet, masszázs/fürdő és már el is koltotted a havi egyenleget. :)

2022. dec. 14. 14:44
 8/21 anonim ***** válasza:
Nem mondom, hogy nem lehet elkölteni, de így ez a vendéglátást ösztönzi, nem a turizmust, amire ki lett találva.
2022. dec. 14. 15:11
 9/21 A kérdező kommentje:

Ez a 15% úgy van, hogy május 31-én megadóztatják a kártyán lévő olyan összeget, amit október 15-ig töltöttek fel.

Utána pedig minden év március 20. és szeptember 20. napján megadóztatják azt, amit legalább 365 nappal korábban töltöttek fel. Tehát amit március 21-én töltött fel a munkáltató, azt csak a következő év szeptember 20-án adóztatják, ha lesz még belőle. (De ugyanaznap adóztatják az előző év szeptember 19-én feltöltött pénzt is.)

Én mondjuk igen sokat kapok kártyára, ami egyrészt jó, mert adómentesen kapom - a fent leírtak szerint -, másrészt meg rossz, mert csak elbszni tudom, értelmesen elkölteni nem mindet. Ugye, csak a Coop boltokban lehet az égvilágon bármire költeni (wc-papír, kutyakaja, újság), mert ők ennek egy részével támogatják a Fideszt, a világ összes más hálózatában nem lehet elkölteni. Csak hát náluk meg olyan árak vannak, hogy ott igazából csak Mészáros Lőrinc tud szemrebbenés nélkül fizetni.

2022. dec. 14. 15:17
 10/21 anonim ***** válasza:

"csak elbszni tudom, értelmesen elkölteni nem"

Így vagyok vele én is. Amióta ezt megtudtam, azóta átkozom a kormányt.

A gyerekeim táboroztatására gyűjtöttem minden évben. Eredetileg 2024. május 31-ig költhettem volna el. Most az egészet verjem el baromságokra, mert egy évet elloptak az életemből. A táborokat általában az utolsó pillanatban tudom meg, hogy vagy lesz vagy nem (iskola, önkormányzat szervezi), tehát ha augusztusban van, akkor általában nem fér bele az előzetes információ a május 31-i határidőbe.

Ha nem verem el a pénzt, akkor kb. 50 ezret bukok majd rajta.

" nagyon könnyű elkölteni. Havi pár étterem/házhoz rendelés, edzésbérlet, masszázs/fürdő és már el is koltotted a havi egyenleget"

Ezek közül nekünk minden 25 kilométerre van legközelebb, ebből kifolyólag mégsem olyan könnyű elköltenünk kényszerből.

2022. dec. 15. 18:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!