Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Munkaviszony, tarsadalom...

Munkaviszony, tarsadalom biztositas?

Figyelt kérdés
Ha egy hónapból csak 10 napot dolgozok le, akkor ugye a munkáltató fizet tb-t, de amit kifizet az csak arra a 10 napra biztosit vagy egesz honapban?

2022. dec. 9. 11:55
A kérdező szavazást indított:
10 nap
Egesz honap
3 szavazat
 1/6 A kérdező kommentje:
Tehat ha novemberben is dolgoztam, meg decemberben is mar dolgozom, akkor nem szakadt meg a jogviszony?
2022. dec. 9. 12:02
 2/6 anonim ***** válasza:
77%
Ha nem egyszerűsített foglalkoztatásban, akkor emiatt nem szakad meg, ha ugyanott dolgozol. A tb-t arányosan vonják a fizetésből.
2022. dec. 9. 12:08
 3/6 A kérdező kommentje:
Nem ugyanott dolgozok, másik munkahelyen kezdtem. Így logikusan minden hónapba fizetve van, csak annyi hogy novemberben csak egy fél hónap munkaviszonyom volt. És ilyenkor nem tudtam hogy amit befizetnek az egész hónapra szól, vagy csak arra 10 napra
2022. dec. 9. 12:15
 4/6 anonim ***** válasza:
54%

A jogviszony megszűnését követően 10 napig voltál még biztosított. Kivéve ha az ezelőtti munkaviszonyod legalább 45 napig fennállt, és a két jogviszony között nem telt el 30 nap. Na jó ezt nem tudom érthetően leírni 😅

[link]

2022. dec. 9. 13:14
 5/6 A kérdező kommentje:
Ó igen, értem. Akkor jogosult vagyok. Koszonom :)
2022. dec. 9. 14:26
 6/6 anonim ***** válasza:
54%

"Ha egy hónapból csak 10 napot dolgozok le, akkor ugye a munkáltató fizet tb-t"

A munkáltató még mindig nem fizet "TB"-t, ahogy eddig sem fizetett soha.

A munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozója béréből vonja le azt a bizonyos járulékot. Tehát nem a munkáltató fizeti, hanem a dolgozó béréből vonják le kötelező jelleggel. A munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozó béréből...

Az egyszerűsített foglalkoztatott béréből nem vonnak járulékot, ez által nem is lesz a tb. törvény szerint biztosított, tehát neki fizetnie kell külön járulékot erre az időre, hogy ingyenes orvosi ellátásra jogosult legyen.

"de amit kifizet az csak arra a 10 napra biztosit vagy egesz honapban?"

Ez a kérdés így értelmezhetetlen, mivel már fentebb említettem, hogy "nem fizet", hanem a dolgozótól von. :)

A munkaviszony teljes időtartama alatt biztosítottnak számítasz, mindegy, hogy ez a munkaviszony melyik munkáltatónál áll fenn. Ha a munkaviszonyod megszűnik, akkor azt követően annyi napig nem kell magad után fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelvben "TB-nek" hívják), ahány napig a megszűnt munkaviszonyod fennállt, de maximum 45 napig. Ezt hívják passzív időszaknak. Ha egymás után két munkaviszonyod is volt, és azok között nem telt el 30 nap, akkor a hosszabb passzív időt biztosító napokkal számolhatsz tovább.

Példa:

Fennállt X helyen a munkaviszonyod 33 napig. A megszűnése után 33 napig nem kell fizetned járulékot. 5 nap után találtál másik munkaviszonyos munkát Y munkáltatónál, de 9 nap után az is megszűnt. Az Y munkaviszony alapján 9 napig nem kellene fizetned járulékot. Viszont a két munkaviszony között nem telt el 30 nap, így jogosult vagy az első munkaviszony által szerzett 33 nappal számolnod, mivel az több, mint a 9 nap. A 33 napból már 5 napot felhasználtál a két munkaviszony közötti időben. Így marad 28 napod az Y munkaviszony megszűnése után, mely alatt még mindig nem kell fizetned járulékot.

Ha a két munkaviszony között több, mint 30 nap eltelt volna, akkor az Y munkaviszony megszűnése esetén csak 9 nappal hazárdírozhattál volna.

Ne keverd a folyamatos biztosítási jogviszonyt ezzel (különböző pénzbeli ellátásoknál érdekes ez), mert teljesen másról beszélhetünk.

2022. dec. 9. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!