Hogyan töltsem ki AAM keret kimerítése miatt az ÁFA körbe lépéshez a 22T101E nyomtatványt?
Megköszönném, ha valaki szánna rám egy ki időt ehhez. Kb. 1-2 hét múlva kénytelen leszek ÁFA körbe lépni az AAM keret kimerítése miatt. Itt van előttem a 22T101E nyomtatvány, ennek az F-es részeit kéne kitölteni:
Értékhatár túllépés miatt mely rovatokat kell kitöltenem F01-03-ig?
Mivel csak cégnek számlázok ezért nem gond, hogy átmegyek ÁFA körbe, viszont kevés költséggel dologozom, így sokat levonni sem tudok majd, már várom a 2025-ös uniós változtatást és a 85ezer eurós AAM keret bevezetését.
Azért kérdezek sokat, mert minden részletet tudni szeretnék, ami nem derül ki a tájékoztatókból sokszor. Eddig sikeresen megoldottam könyvelő nélkül, lekopogom és megpróbálom ezután is. Inkább megkérdezek valamit ezerszer, nézzenek hülyének nyugodtan, de legalább megpróbálom kitanulni amire szükségem van. Az ÁFAkörbe lépésnél se lesz szükség nagy könyvelési dolgokra, mert nagyon kevés költséggel dolgozok, szinte semmit nem tudok leírni.
Az ÁFÁval kapcsolatban kérdezném, ha nem gond:
A.) Azoknak a gépeknek az ÁFÁját le tudom vonni, amit még AAM-esként vettem a munka kezdetekor, de már ÁFÁ-sként fejezem be velük a munkát? (Vagy csak az ÁFA körbe lépés utáni beszerzés számít?)
Az ÁFÁt meddig kell elutalni az államnak? Azért kérdem, mert az tudom, hogy a teljesítéskor már bevallási kötelezettség keletkezik, de a megrendelő általában 1 héten belül fizet, tehát majdnem egy hét a differencia a teljesítés és a fizetés között.
Az A.) ra megvan a válasz, tárgyhót követő 20.-a a bevallási és befizetési határidő.
A B. kérsésnél is inkább arra szavazok, hogy az ÁFA körbe lépés utáni időszaki számít, tehát nem tudom leírni a gépek áfáját, hiába a munkához vettem és használom őket, mivel még AAM-esként lettek véve.
Építőipari kivitelezési munkákat végzek cégeknek:
Egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazok 2-3 embert alkalomadtán.
A nevemen lévő kocsival jutunk el a munka helyszínére.
Az emberek bérén és bejelentési díján kívül csak benzinköltségem van, mivel a kocsival szállítom az embereket és a szerszámokat, tehát az autó nélkülözhetetlen munkaeszköz.
Ha jól olvastam, akkor max a benzinköltséget tudom ezekből leírni, azt is limitálva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!