Megnéztem több házi orvos vállalkozásának éves NETTÓ árbevételét, és mind 30-50 milliós bevétellel rendelkezik. Ez hogy lehet? A közvéleményben nem az van, hogy milliókat keresnének egy hónapban.
Ójaj gyerekek, az IT contractorkodás egy olyan "vállalkozás" (bár én nem igazán nevezném ezt annak), amihez jóformán kell egy laptop, egy asztal, egy szék meg internet. A legtöbb esetben még egy könyvelő sem kell. Tudom, mert én is csinálom.
Ez össze sem vethető egy háziorvosi praxis kiadásaival. Mert ugyanis a nettó árbevétel az csak annyit mond, hogy ennyi összeg folyt be a céghez, mint árbevétel, semmi mást.
- Én még nem láttam olyan háziorvosi praxist, ahol ne lett volna egy asszisztens. Az ő fizetése nyilván régiófüggő, de egy nettó 300 ezres fizetésnek kapásból csak a munkabér költsége éves szinten 7,2 millió forint nagyjából. És ez csak a munkabére, nincs ebben se munkaruha, se munkaeszköz, se béren kívüli juttatás, se semmi.
- Egy rendelőt bérelni is kell (ha megveszi zsebből, akkor pedig tőkeköltsége van): ez is nyilván régiótól függ, de amikor az ország nagyvárosaiban egy garzon bérleti díja is 100-150 ezer körül mozog, akkor egy rendelő is alsó hangon legyen 300 ezer forint. Ez megint éves szinten 3,6 millió.
- Akkor jönnek az olyan finomságok, mint a fogyóeszközök (maszk, kötszer, lejáró gyógyszerek stb), meg a drágább orvosi felszerelések. Ezeknek is leátlagolhatnánk a költségét egy hónapra vetítve. Nem akarok erre tippelni sem, mert nem értek hozzá.
- Egy háziorvosnak vannak olyan kötelezettségei, amik azzal járnak, hogy autóval kell mennie valahová: pörög az autóba a km és fogy az üzemanyag...
- Bármilyen meglepő, de adóznia is kell.
- Ez már nem KATA meg átalányadó szint, itt már könyvelő is kell, egy orvosi rendelőt pedig nem havi 25 ezerért fognak elvállalni.
Plusz akkor még egy információ morzsa a végére: szerintem arról sosem volt szó, hogy a háziorvosi praxissal rendelkezők éhenhalnának. Mindig jobban kerestek mint az átlag. Viszont ez sokkal kevesebb, mint amit külföldön kapnának. Az itt 30 milliós árbevétellel villogó contractorok sem a magyar piacon keresnek ennyit...
Az országban több száz, tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van. Ha olyan nagy biznisz lenne ez, akkor nem lennének üresek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!