Egészségügyi járulékot kell fizetnem, de utána mégse?
Kaptam egy levelet a NAV-tól, miszerint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnem, mivel a jogosultságom <dátum> napjától "a szociálisan rászorult alapján megszűnt". 3 nappal később kaptam még egy levelet, melyben csupán a következő áll:
"Tájékoztatom, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét <ugyanaz a dátum> napjától töröltük, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatása alapján az érintett időponttól egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére nem köteles."
Ennyi áll a levélben. Próbáltam telefonálni, de nem lehet őket elérni. Járt már valaki hasonlóan?
Feltehetőleg munkahelyet váltottál, vagy az egészségbiztosítási jogusultságod jogcíme változott valami módon (pl. hallgatói jogviszonyban voltál majd dolgozni kezdtél).
Ilyenkor a NAV a korábbi munkáltató járulékbefizetések elmaradása miatt azt észleli, hogy fennálló tartozásod van. Majd bizonyára megérkezett az új munkahelyed befizetése (+ nem tudom milyen adatszolgáltatási kötelezettségük van a NAV felé). Így feltételezem, hogy először az elmaradás miatt előírták a járulékfizetési kötelezettséget, majd a befizetés beérkezése miatt törölték azt. Kell egy kis idő az átfutáshoz.
Én is hasonló leveleket kaptam. E-mailben a területileg illetékes Adó- és Vámigazgatóság címén el lehetett érni őket és kb. egy hét alatt korrektül válaszoltak.
"Az e-mailes tanácsot"
E-mailben nem válaszolnak konkrét ügyben, mivel nem vagy beazonosítható.
Viszont ePapíron benyújtott levélre már fognak, mert kötelező.
Ügyfélkapu kell hozzá.
"Nem váltottam munkahelyet, nincs munkám, semmi hasonló, szóval nem tudom."
Akkor mi van Veled? Valami csak volt, hogy a rendszerben "előkerültél".
"a szociálisan rászorult alapján megszűnt"."
Kérvényezted újra a rászorultságot netalántán?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!