Általányadó bevallásal kapcsolatban a 2258-as nyomtatványon hogyan lehet érvényesíteni a 80%-os költséghányadot?
Ezt most találtam:
"ÉVKÖZI ÁTALÁNYADÓZÁS VÁLASZTÁS ESETÉN SPECIÁLIS SZABÁLYOK: A törvényben nincs arra hivatkozás, hogy az éves keretet évközi átalányadózás választása esetében arányosítani kellene, tehát 09.01-én áttért átalányadózó is élhet a teljes évi 1.200 E Ft mentesített keretösszeggel.
A szünetelés valamint évközi megszűnés sem csökkenti a keretet."
A példában: havi 2 milliós bevételt néztem.
2.000.000. - 80% - mentesített keret
A kérdés az, hogy a szeptembertől átálló volt Katás, hogy érvényesítheti ezt a mentesített keretet erre a 4 hónapra?
Én havi 100.000.-res mentesített keretben gondolkodtam, de ezek szerint a fennmaradó 1.200.000.-út is el lehet oszatni 4 hónapra?
Ok és technialag ez hogy néz ki, mi a göngyölés lényege?
A konkrét példét nézve:
főállású vállalkozó, nincs nyugdíj
Általányadózás kezdete: szeptember
szakképzettséget nem igénylő munka
80%-as költséghányad
bevétel szeptember: 2.000.000.-Ft
Adóalap: 2.000.000. - 1.600.000.- mentesített összeg göngyölítés alapján
Ebben az esetben mi legyen a mentesített összeg, ha csak a havi bevallást nézzük?
A példához még fontos: nincs családi, egyéb kedvezmény
illetve a bevétel 80%-os hányadnál 6.000.000.-og SZJA mentes, de az SZJA bevallás erre a jónapra úgyse kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!