Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családon belüli ingatlan...

Családon belüli ingatlan vásárlás?

Figyelt kérdés

Van édesanyámmal egy közös lakásunk. 2019-ben vettük, ők adták az önerő egy részét és mivel akkor még csak gyakornok voltam a hitelszerződésbe is bele került(ek, merthogy az édesapám kötelezően bevonandó adóstárs) és 50%-os tulajdonjoga is van. Később még egy lejáró LTP-t bele fizettek a lakásba (nyílászáró csere).

Én fizettem a havi kiadásokat, rezsi, közös költség, a hitel törlesztő részletet, közben egyéb felújításokat finanszíroztam (konyha, fürdőszoba felújítás, padló csere, klíma beépítés, stb) és közben a piac is változott, tehát jócskán megnőtt az ingatlan ára.

Úgy hozta az élet, hogy elköltöznék és ehhez szükségem van az eladásból származó pénzre. A szüleim kitalálták, hogy megadják a szükséges összeget (természetesen itt nem valós piaci árról beszélünk, hanem egy milliókkal alatta lévőről, de semmiképpen nem szeretném őket lehúzni), de ehhez nekik hitel kéne (még így is megérné nekik).

Viszont ilyenkor hogy megy maga az eladás? Van egy közös hitelünk, de csak 50%-kal rendelkezek, tehát szerződés szerint annyit adhatok el. Közben a hitelt nem szeretnénk kifizetni, mert akkor jóval többet kéne felvenni mint 3 millió, így viszont már nem éri meg megvenni.

Lehet olyat, hogy megmarad a közös hitel, én egy módosítással kikerülök belőle és közben a szüleimnek adom el a lakást? Vagy erre mi a törvény?

2022. szept. 25. 10:07
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem pontosan értem mi a cél. Megakarjátok tartani ezt a lakást?

Ha igen, akkor a bankkal kell egyezkedni. Te adóstárs vagy?

Ha nem akarjátok megtartani, akkor meghírdetitek, jön egy vevő, mondjuk 30 millió a lakás, 10 millió hitel van rajta. Kifizeti a 30-at, abból 10 vegtörlesztésre megy, kapsz 10-et, meg a szüleid is 10-et és kész. A pénzzel azt csináltok, amit akartok.

2022. szept. 25. 12:01
 2/3 A kérdező kommentje:

A szüleim megtartanák befektetési céllal (kiadni albérletnek).

Adóstárs és zálogkötelezett vagyok, édesanyám adós és zálogkötelezett, apám csak adóstárs.

Az a probléma, hogy van a lakáson még 6 millió forint hitel (ennyi a tőke tartozás). Ha szüleimnek ajándékozom, tudnak adni valamennyi pénzt, de 3 millióval kevesebbet mint ami nekem szükséges. Cserébe adó- és illetékmentes, mert egyeneságon történő ajándékozás.

Hogy megkapjam ezt a 3 milliót, hitelt kell felvenni és hogy ne személyi kölcsön legyen (amit nem éri meg), a legegyszerűbb egy adásvételit írni. Ők adnak X készpénzt + felvesznek 3 millió forint hitelt és jól járnak.

De kérdés az, hogy ilyet lehet-e csinálni? Vagy csak úgy lehet, ha kifizetjük a 6 millió forintot és utána vesznek fel hitelt? Vagy ez hogy működik, ha ŐK veszik meg.

2022. szept. 25. 12:20
 3/3 anonim ***** válasza:

De miért nem veszel fel te hitelt, ha már saját lakásba mész?

A bankkal egyezkedjetek, hogy téged milyen feltételekkel enegdnek ki a hitelszerződésből. Így te tiszta lappal indulsz, a szüleid ajándékoznak neked pénzt, és a kinézett ingatlanra veszel fel még 3 millió jelzáloghitelt. Így mindenki fizeti a saját hitelét.

Illetve a szüleidét fizeti a bérlő jobb esetben.

Ha neked nincs elég jövedelmed, akkor esetleg a jobban kereső felet be lehet vonni adóstársnak, de 3 millió azért nem egy akkor összeg.

2022. szept. 25. 13:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!