Ha eladok egy számítógépet online 900.000 ezer forintért, akkor kell adózzak?
A pénzt előreutalják ha számít valamit.
19/F
Úgy tudom, hogy nem.
Feltéve, hogy magán és nem kereskedés, számlával.
Nem csak a 600 ezres szabály érvényes, hanem az alábbi is:
"AZ INGÓ VAGYONTÁRGYAK ÉRTÉKESÍTÉSÉBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM (VAGYIS AZ IGAZOLT, ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKKEL CSÖKKENTETT BEVÉTEL) NEM HALADJA MEG A 200 EZER FORINTOT."
Hivatalosan nem kell mindkettőnek teljesülnie, elég az egyiknek, de ettől még nem csinálnám ezt többször egy évben, mert a végén ha valamiért betalál egy ellenőr és üzletszerűnek minősíti a kereskedést akkor benyaltad.
Amennyiben NEM űzletszerűen csináltad (Ha minden alkatrész új vagy akár használt, de azért vetted, hogy összerakd egy géppé és eladd AKKOR ÜZLETSZERŰ), nem kell adóznod utána.
"Ha eladok egy számítógépet online 900.000 ezer forintért, akkor kell adózzak?"
Lehet.
SZJA törvény szerint évi 600 ezer forint bevételig nem kell SZJA-val foglalkozni, ha a saját ingóságaidat értékesíted, továbbá akkor sem, ha az értékesítés által évi 200 ezer forintot nem haladja meg a belőle számrazó jövedelem. A Te bevételed e fölött van (900 ezer), tehát elkezdünk számolni.
Bevétel - igazolt költség/vagy a bevétel 25 %-a = jövedelem (ami vagy adóköteles vagy sem).
Igazolt költség, vagy kiadás az az, amikor hitelt érdemlően tudod igazolni (számla, adásvételi szerződés stb.), hogy mennyiért szerezted az eladott számítógépet. Ha a bevétel és a kiadás közötti összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot, akkor nem kell SZJA-val foglalkoznod.
Példa:
1./ 900 ezerért eladtad. Van arról számlád/adásvételi szerződésed, hogy 750 ezerért vetted annak idején. A kettő különbözete (haszon/adózatlan jövedelem) 150 ezer forint. Mivel nem haladja meg a 200 ezer forint jövedelemhatárt, ezért nem kell bevallani sem, és fizetni sem utána SZJA-t.
2./ 900 ezerétt eladtad. Van arról számlád/adásvételi szerződésed, hogy 600 ezerért vetted annak idején. A kettő különbözete (haszon/adózatlan jövedelem) 300 ezer forint. Mivel meghaladja a 200 ezres évi jövedelmehatárt, ezért be kell vallani, és megfizetni utána az SZJA összegét ->
300 ezer - 200 ezer (SZJA-t nem kell megfizetni utána a törvény szerint) = 100 ezer. SZJA 15 %, tehát 100 ezer x 15 % = 15.000 forint az adókötelezettség utána.
Ha nem tudod hitelt érdemlően igazolni, hogy mennyiért vetted annak idején az eladott számítógépet, akkor az értékesítés után megszerzett BEVÉTEL 25 %-a számít jövedelemnek.
Tehát 900 ezer x 25 % = 225.000 forint.
Ez így SZJA köteles! Méghozzá a 200 ezer forinton felüli rész, tehát a 25 ezer forint. SZJA mértéke 15 %, vagyis 3.750,- forintot meg kéne fizetni utána és az adóbevallásban is kellene szerepeltetni a vele kapcsolatos adatokat.
Ha összehasonlítod a 2./ példámat ezzel, akkor láthatod, hogy ebben az esetben szerencsésebb, ha letagadja az ember, hogy van róla számla/adásvételi szerződés, és e szerint a módszer szerint határozza meg az értékesítés után kapott bevételből az adóköteles jövedelmet.
"A pénzt előreutalják ha számít valamit." Semmi jelentősége.
"Amennyiben NEM űzletszerűen csináltad (Ha minden alkatrész új vagy akár használt, de azért vetted, hogy összerakd egy géppé és eladd AKKOR ÜZLETSZERŰ), nem kell adóznod utána."
Ilyeneket ne állítsunk, mert nem igaz!
Leírtam fentebb, hogy mikor adóköteles az értékesítésből származó jövedelem.
Itt ugyanis van egy bevételkorlát és egy jövedelemkorlát, amihez igazodni kell.
Ha a bevételkorlátot (évi 600 ezer) nem haladja meg, akkor nem foglalkozunk adózással. Ha meghaladja ugyan a BEVÉTEL az évi 600 ezer forintot, akkor elkezdünk számolni, hogy a JÖVEDELEMHATÁRT (200 ezer) is átlépjük, vagy sem.
Ha tudom igazolni, hogy mennyiért szereztem az eladott ingóságot, és ha ezt a bevételből levonva a kijött összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot (jövedelem), akkor szintén nem foglalkozunk adózással.
Ha meghaladja, akkor a 200 ezer forinton felüli rész után meg kell fizetni az SZJA-t és nyilván a bevallásban is kell szerepeltetni vele kapcsolatban adatokat (bevétel, költség, jövedelem).
Ha nem tudom igazolni a megszerzésre fordított kiadásaimat és a BEVÉTEL meghaladja az évi 600 ezret, akkor a bevétel 25 %-át kell JÖVEDELEMNEK tekinteni. Ez a jövedelem akkor adóköteles, ha meghaladja a 200 ezer forintot. Akkor bevallás és a 200 ezer feletti rész után meg kell fizetni a 15 % SZJA összeget. Ha nem haladja meg, akkor nem foglalkozunk adózással.
Semmi köze ahhoz, hogy üzletszerű vagy sem. Magánszemély üzletszerű tevékenységet engedély nélkül amúgy sem végezhet, az pedig az első forinttól adóköteles lenne.
Kihasználatlanság miatt adom el, és családtagnak. Online hirdettem, megtalálta unokatestvérem a hirdetést, de az ország másik felében tartózkodik és nem tud értejönni egyhamar.
És akkor ilyenkor hiába vagyok 25 alatt, kell addózzak ugye?
Ilyenkor nem számít az, hogy 25 év alatti vagy.
De ha rokonnal boltolsz, eszedbe ne jusson adózni...ennyire nem kell erkölcsösnek lenni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!