Mennyi a maximális összeg, amit követelhetnek tb tartozás gyanánt?
Küldhettek bármit is a régi lakcímre, ha ök küldtek, akkor nem számít, hogy te megkaptad vagy sem. És egész biztos lehetsz benne, hogy küldtek felszólítást!
Szóval a legokosabb, ha érdeklödsz, hogy mennyi most a tartozás, nem pedig itt totózgatsz, meg vitatkozol, attól ugyanis nem lesz kevesebb, csak minden nappal több!
Sok itt a keveredés a dolgok körül.
Tegyük akkor tisztába.
Adótartozásról beszélünk, tehát nem a Ptk. szabályai vonatkoznak rá.
Az adó- és köztartozás 4 év után elévül. Ha végrehajtást kezdeményeztek a behajtására, akkor az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik. Az elévülést megakasztja egy jelzálogjog bejegyzés, tehát az már nem évül. Kitolja az elévülés idejét a végrehajtási eljárás felfüggesztése, a 2020-as COVID szünetelés ideje, valamint bizonyos fizetési kedvezmények időtartama.
Ha a szóban forgó illetőt eddig nem kereste az adóhivatal, akkor nagy már nem is fogja. 2020. július 01-je óta a járulékot nem a NAV írja elő, hanem a NEAK. Amíg a NAV feladata volt, be kellett jelentkezni a járulék fizetése alá. Ha valaki nem jelentkezett be, általában akkor derült ki, hogy fizetnie kellene járulékot, amikor meglátogatta az orvosát. Ha valaki 20 évig nem járt orvosnál, akkor ki sem tudott derülni, hogy nem jelentkezett be járulék fizetése alá. Vagy megtalálta őket a NAV, vagy sem.
A NEAK folyamatosan felülvizsgálja az állampolgárok egészségügyi ellátásra jogosultságát. Ha valakinek kellene járulékot fizetnie, akkor 5 évre visszamenőleg előírja azt, értesíti róla a NAV-ot, hogy könyvelje fel az adófolyószámlára, a NAV pedig tovább értesíti erről az érintett illetőt.
Ha még soha nem kaptál kérdező fizetési felszólítást a NAV-tól erre vonatkozóan, vagy bármilyen értesítést, hogy járulék fizetésére kötelezett lennél, akkor egyenlőre nincs is tartozásod. Az is lehet, hogy valami jogcímen mentesülsz alóla, azért nem kerestek eddig.
Késedelmi pótlékot pedig onnantól kezdve számolnak, amikor a tartozást felkönyvelik az adófolyószámlára. Az 5 évre visszamenőleg előírt járulékot nem 5 évvel ezelőtti dátumra fogják felkönyvelni, hanem azzal a dátummal, amikor a "kivető határozat" jogerőssé válik. Tehát előfordulhat, hogy 5 évnyi járulékot ugyanazon a napon könyvelnek fel. Mostani dátumra gondolok, visszamenőleg nem könyvelnek!
"És az ügyfélkapun is az van, hogy biztosított."
Az őszintén érdekelne, hogy mi által biztosított?
Nem lehet az, hogy az utolsó munkahelye elfelejtette kijelenteni a NAV-nál?
Mert ezt csak így tudom elképzelni.
A NAV eBEV szolgáltatások alatt van egy olyan opció, hogy biztosítotti jogviszony lekérdezés. Ott látni lehet, ha az utolsó munkáltatója nem jelentette ki (nincs záródátum). Szerintem arról lesz szó, azért van a rendszerben úgy, hogy "biztosított".
Nézd meg légy szíves, mert kíváncsi vagyok, hogy jól gondolom-e. Köszönöm!
38: én is tanácsoltam már neki - de lehet, hogy nincs ügyfélkapuja...
Mindazonáltal, hiába felejtették el kijelenteni, szerintem a nemfizetés okán automatikusan "kijelentődik".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!