Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kiadok egy lakást, hogyan...

Kiadok egy lakást, hogyan adózzak rendesen?

Figyelt kérdés

Augusztus 1-től, 80+rezsi, de ez talán mindegy.

Hogyan adózzak, hogy minnél kevesebb macerával járjon? Próbáltam persze utánaolvasni, de zavaros meg macerás.

A rezsi egy összevisszaság, a lakáson általányok vannak mindenre, a távfűtésre nem is lehet más, mint elszámolás, de a bérlő amit lehet megállapodás szerint fogyasztás szerint fizet (x m3, y kwh stb., ezt kiszámolom neki egy excelben)

Ha jól értem nekem bevétel a 80+ rezsire amit ad, ebből le kell havi bontásban igazolnom(?), hogy mennyi a rezsi és a kettő különbözetére adózok 15%-ot..

-de mennyire gáz, ha nem gyűjtöm a rezsiszámlákat?

-vagy azt mondom 80-at kértem, és én állom a rezsit (ami persze nem realisztikus, de ők foglalkoznak ezzel?

A másik, hogy olvasom negyedévente kell adóelőleget adni, ez azt jelenti, hogy 3 havonta a kiadás kezdetén, vagy naptári negyedévre? mennyire lehet gáz ha ezt ahnyagolom és csak adóbevallásba teszem be?

2022. aug. 31. 16:35
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

80+rezsi, de ez talán mindegy.

ööö... talán sokkoló lesz a számodra de krvára nem mindegy, ugyanis a kiadási összeg alapján számolják az adót.

Egyáltalán nem zavaros és nem is macerás max nem vagy képes felfogni. Bár ha szerinted még a rezsi is egy összevisszaság akkor nem csodálkozom semmin.

Az adóbevallásodba kell beírni, nem kell semmiféle negyedéves adóelőleget fizetni.

2022. aug. 31. 17:04
 2/8 A kérdező kommentje:
A kérdés szempontjából mindegy, hogy mennyiért adom ki. De ha ilyen okos vagy, akkor biztos egyszerű neked pontos havi rezsi kimutatást csinálni, hogy pl az egyedi mérős távfűtést évente egyszer számolják el (rádiós rendszer, én nem is tudom ép hogy áll), de a bérlés nem egy olvasás időpontjában kezdődött, hanem év közben.
2022. aug. 31. 17:11
 3/8 anonim ***** válasza:
0%

Te írtad, hogy mindegy, de nem. Nem mindegy.

Igen, nekem valóban nem okoz problémát egy olyan kaliberű feladat, hogy felírjam az óraállásokat a kiadás kezdetén aztán pedig az alapján fizettessek a bérlővel. Telefonálni is tudok.

Dehát nem vagyunk egyformák.

2022. aug. 31. 17:18
 4/8 A kérdező kommentje:

Megpróbálom megállni, hogy hasonló stílusban válaszoljak..

Igen óraállások szerint akarok fizettetni, de a számlák általányban jönnek. Persze hidegvizet, áramot áttehetem diktálósra-és igen nekem ez már macera, ami ha elkerülhető az jobb.

DE,

a távfűtésnél nincs ilyen opció. Nemrég az adásvétel kapcsán is csak valami becsült értékre történt az elszámolás, ami nekem jó, de tudomisén a NAV-nak is elég jó e. Bár ahogy képzelem nem hiszem, hogy velem kötekednének, mikor szerintem bőven a fele lakáskiadásból semmit se adóznak.

Közben olvasom, hogy 2% amortizáció is elszámolható évente. Ez tényleg azt jelenti, hogy 12*80e - 24 millió*0,02 után kell csak 15%-ot adózni? (24-ért vásároltuk). Na és ezt a 2%-ot gondolom évre kell arányosítani a kiadás kezdetétől.

2022. aug. 31. 17:30
 5/8 anonim ***** válasza:
A rezsit felejtsd el, neked csak a haszon után kell adózni. Nem kell áttenni semmit diktálósra, csak le kell olvasni az órákat abból meg kiszámolni a fogyasztást (és a költségét).
2022. aug. 31. 17:33
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha a közműszolgáltatás egy része átalányban van számlázva, akkor bizony előfordulhat, hogy amikor távozik a bérlőd, kénytelen vagy benyelni belőle bizonyos dolgokat, amiket már nem tudsz elszámolni a bevétellel szemben, mert akkor állítódik ki az elszámoló számla, amikor már nem bérlik az ingatlant. Ezzel számolnod kell előre és úgy kalkulálni egyébként a bérleti díj összegét.

A közműszolgáltatásoknál azokat nem kell figyelembe venned sem bevételként sem kiadásként, melyeknél a fogyasztás egyértelműen mérhető és aszerint is számláz a szolgáltató. Ami nem mérhető, azzal kénytelen vagy foglalkozni. Ha vegyesen vannak a szolgáltatások ilyen szempontból, akkor kár különszedni őket, mert csak káosz van belőle, akkor vedd figyelembe mind bevételként, mind költségként/kiadásként és tudod követni a dolgokat.

Amit a bérlőtől megkapsz, az mind a bevételed. Azzal szemben elszámolhatod költségként az igazolt kiadásaidat. Az igazolt kiadások közül is azokat, amelyek elszámolhatóságát az SZJA törvény nem tiltja. A különbözet lesz SZJA köteles.

Év közben van előlegfizetési kötelezettség, méghozzá negyedévente. A negyedévet követő hó 12-ig. Tehát április 12-én, július 12-én, október 12-én, majd a következő év január 12-én. Az előlegfizetési kötelezettség ellenére sem kell megfizetni az SZJA előleget addig, amíg annak göngyölített összege el nem éri a 10 ezer forintot. Ha eléri, akkor az aktuális negyedévben meg kell fizetni, és nem csak a 10 ezer forint feletti összeget!

"mennyire lehet gáz ha ezt ahnyagolom és csak adóbevallásba teszem be?"

Egy idő után a NAV is rá fog állni arra, hogy gáz legyen. Inkább szokd meg, nem nagy dolog.

A bevallásban egyébként is negyedéves bontásban kell megadni, hogy mennyi az SZJA kötelezettséged utána. Tehát látni fogják, hogy nem tettél eleget a törvényben előírtaknak.

2022. szept. 1. 07:17
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ. Arra hajlok, hogy ami olyan becslést alkalmazok és olyan számokat írok be, hogy kijöjjön a 80e haszon, ami után adózni kell. Abban a valószínűtlen esetben pedig ha pont engem ellenőriznek majd begyűjtöm a számlákat.. közösköltségre is nyílván kell valami igazolás féle stb.

Erről a 2% amortizációs dologról eddig nem tudtam, de ha úgy van, ahogy értelmezem az esetemben felezheti az adót, ami azért jó. Valaki meg tudja ezt erősíteni?

mondjuk negyedéves bontásban tényleg le lehet vonni a 3*80e bevételből (24 millió*0,02)/12 *3 azaz 120e forintot, és csak a maradék 120e 15%-a lenne az adó. Más így csinálja?

2022. szept. 1. 11:40
 8/8 anonim ***** válasza:

"közösköltségre is nyílván kell valami igazolás féle "

Persze. A befizetést igazoló bizonylat. Ha postán fizeted, akkor a csekk, ha utalod, akkor az utalás bizonylata.

"Arra hajlok, hogy ami olyan becslést alkalmazok és olyan számokat írok be, hogy kijöjjön a 80e haszon, ami után adózni kell."

Nem tudom, hogy mi a terved, de ez nem becslés, vagy számok hasraütésszerű beírása elvként működik. SZJA törvény szabályozza az önálló tevékenységből származó bevétellel szembeni költségek elszámolhatóságát, és azt, hogy miként kell belőle meghatározni az adóköteles jövedelmet. Nem ajánlatos attól eltérni kényed-kedved szerint. :)

2022. szept. 3. 05:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!