Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A NAV-nak szeptembertől...

A NAV-nak szeptembertől fizetnem kell a TB járulékomat. Akkor október 12-ig kell befizetnem az első hónapot ?

Figyelt kérdés
TB járulék fizetése a NAV-nak.

#TB járulék fizetése a NAV-nak.
2022. aug. 29. 18:13
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítséget ! Akkor inkább megvárom míg a NAV értesít a befizetési kötelezettségemről. Olyan nagyon előre akkor nem érdemes befizetni .
2022. szept. 3. 11:16
 12/20 A kérdező kommentje:
Kedves hozzászólók ! Megkaptam a csekket a NAV-tól amit kértem. Nekem nem kellett semmilyen nyomtatványt kitölteni, mondtam , hogy küldjenek csekket mert meg szűnt a munkahelyem , és csekken szeretném befizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékomat. A megbízás befizetés jogcíme oda mit kell írni? A közleménybe az adóazonosító jelet kell írni , mást az összegen kívül nem igen kell írni a többi ki van töltve. Köszönöm szépen a választ !
2022. szept. 5. 20:32
 13/20 anonim ***** válasza:
Ezt az egyet nem tudom.
2022. szept. 5. 20:48
 14/20 anonim ***** válasza:

NAV csak úgy küld csekket, hogy a neved, címed, valamint az adóazonosító jeled rajta van. Neked csak az összeget kell majd beírnod, ha már biztos, hogy mikortól indul a fizetési kötelezettséged, és mennyit kell fizetned. Sehova semmi mást nem kell beírnod.

A jogcím őket nem érdekli, mivel az egészségügyi szolgáltatási járulékhoz tartozó számlaszámhoz adtak csekket, így nagyon más jogcímre nem mehet a befizetésed, csak arra.

2022. szept. 6. 05:33
 15/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen !
2022. szept. 6. 11:18
 16/20 A kérdező kommentje:
Igen ezek rajta vannak mind csak az összeget kell be írni, a Közlemény rovatba, és a megbízás, befizetés jogcíme azt nem tudtam. Köszönöm szépen, akkor oda nem kell írni semmit !
2022. szept. 6. 11:23
 17/20 A kérdező kommentje:
Kedves hozzászólók ! Hivatalosan megjött a NAV-tól, hogy 2022.09.15. napjától kell fizetnem a TB járulékot. Vagyis mivel tört hónap , így 16x285 = 4.480 ft. a szeptember havi. Azzal nem voltam még tisztába , hogy ha 31,vagy 28 napos a hónap akkor is 8.400 ft -ot kell -e fizetni. Atr írja az interneten, hogy ha teljes hónapot fizetünk akkor nem számit , hogy hány napos a hónap, egységesen mindég 8.4000 ft-ot kell fizetni. Ha jól értelmeztem. Akik értenek hozzá azok mondják meg , hogy jól értelmeztem-e ? Most fogok így fizetni először Egészségügyi szolgáltatási járulékot. Eddig a munkáltatóm fizette , míg volt munkahelyem.
2022. szept. 26. 18:54
 18/20 A kérdező kommentje:
8.400 FT -ot akartam írni. Egy nullával többet írtam.
2022. szept. 26. 18:58
 19/20 anonim ***** válasza:
hat igen lett belole 84 ezer
2022. szept. 26. 20:07
 20/20 anonim ***** válasza:

Ha teljes hónapra van fizetési kötelezettséged, akkor a hónap napjainak számától függetlenül havi 8.400 forint járulékot kell fizetned. Ha nem teljes hónapra van fizetési kötelezettséged, akkor határozzuk meg napra pontosan, hogy mennyi lesz a fizetendő összeg. A havi járulék összegét mindig 30 nappal osztjuk, úgy határozzuk meg a napi járulék összegét. Ez a 30 napos osztószám is független attól, hogy az adott hónapban mennyi naptári nap van.

Tehát ha februárban 01-jétől 28-áig van fizetési kötelezettséged (szőkőévben 29-ig), akkor is 8.400 forintot kell fizetned. Ha márciusban 01-jétől 31-ig van fizetési kötelezettséged, akkor is 8.400 forintot kell fizetned.

Viszont ha például februárban 01-jétől 27-ig van fizetési kötelezettséged (tehát nem teljes hónapra), akkor 27 nap x 280 forint a kötelezettség -> 7.560,- forint.

"Vagyis mivel tört hónap , így 16x285 = 4.480 ft. a szeptember havi."

16 nap x 280 forint lesz az... :)

"Most fogok így fizetni először Egészségügyi szolgáltatási járulékot. Eddig a munkáltatóm fizette , míg volt munkahelyem."

Ez a legenda sem tudom, hogy honnan ered, általában mindenki ezt gondolja, pedig valójában nem így van.

A munkáltatód nem fizet utánad egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az egészségügyi szolgáltatásra azért vagy jogosult enélkül a járulék fizetése nélkül, mer olyankor munkaviszonyban állsz, ez által a tb. törvény szerint biztosítottnak számítasz. A biztosított pedig jogosult eü. ellátásra enélkül a külön járulék fizetése nélkül is.

Járulékot von a munkáltató a bruttó fizetésed alapján a béredből, de nem egészségügyi szolgáltatási járulékot, hanem más járulékot és azt nem a munkáltatód fizeti utánad, hanem a Te béredből vonja le. A levont járulék természetbeni és pénzbeli ellátásra jogosít, valamint a későbbiek során nyugellátásra is.

Még akkor is arra jogosít, ha nem kell vonnia a béredből ilyen járulékot. Például amikor keresőképtelen vagy, vagy amikor valaki gyermekgondozás miatt CSED-et, GYED-et, GYES-t kap éveken keresztül. Adott esetben nem von járulékot, mégis, mint biztosított a tb. törvényben meghatározott ellátásokra jogosult vagy.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak kell fizetniük, akik a tb. törvény szerint nem számítanak biztosítottnak, és a kivételek közé sem számítanak (nyugdíjas, kiskorú stb.). Ez egy kötelező hozzájárulás az egészségügyi rendszer fenntartásához.

2022. szept. 27. 04:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!