A NAV-nak szeptembertől fizetnem kell a TB járulékomat. Akkor október 12-ig kell befizetnem az első hónapot ?
Az adott hónap kötelezettségét a következő hónap 12-ig kell megfizetni. Tehát a szeptember hónapra eső egészségügyi szolgáltatási járulék összegét október 12-ig kell megfizetni.
A csekk sárga színű, rajta lesz a neved, lakcímed, és az adóazonosító jeled. Ha összeg nincs rajta (valószínűleg az nem lesz), akkor Neked kell ráírnod azt az összeget, amit be akarsz fizetni/be kell fizetni.
A NAV utasítás alapján már nem ad ki olyan névre szóló csekket, amin nincs rajta az adóazonosító jeled. Ugyanis az alapján azonosítják be a befizetéseket.
Tehát ha egyszer utalsz majd és nem csekken fizeted, akkor nagyon fontos, hogy a közlemény rovatba az adóazonosító jeled mindig tüntesd fel. Más nem is kell nekik oda, csak az.
Fizetési kötelezettséged a munkaviszony megszűnését követően annyi napig még nincs, ahány napig a munkaviszonyod fennállt, de maximum 45 napig.
Tehát ha a munkaviszonyod 13 napig állt fenn, akkor utána 13 napig nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ha 1,5 évig állt fenn, akkor 45 napig nem kell. Ha a "passzív" időszak alatt nem találsz másik munkahelyet, vagy nem folyósítanak részedre álláskeresési járadékot, akkor a passzív időszak lejárta utáni naptól kell fizetned eü. szolg. járulékot. Addig nem...
A fizetési kötelezettségről a NAV értesíteni fog írásban. Addig nagyon nincs dolgod vele.
"23 évig dolgoztam ugyan azon a munkahelyen csak meg szünt, utána , 45 napig passzív táppénzen voltam, utána álláskeresési támogatást kaptam, de már az is lejárt. Ki is dobta az orvosnál , hogy nem vagyok biztosított. Úgy hogy fizetnem kell sajnos míg nem találok másik munkahelyet."
A 45 nap az nem táppénz, hanem járulékfizetési kötelezettség nélküli időszak a 23 év munkaviszonyod által. Valószínűleg utána még 90 napig folyósítottak részedre álláskeresési járadékot, és annak megszűnését követően ismét van 45 nap passzív időszakod.
Nem tudom, hogy ezek az időszakok milyen dátumra szóltak, de a fentiek alapján egy zsebnaptárral a kezedben ki tudod számolni, hogy mikortól is kell valójában fizetned járulékot. Ezt a NEAK is tudja, és előírja a járulékot, amikortól kell, majd értesíti róla az adóhivatalt, hogy tartsa azt nyilván, valamint ha időben nem fizeted meg, akkor hajtsa be rajtad.
A NAV fog értesíteni a járulékfizetési kötelezettséged kezdetéről.
Semmi nem tiltja, hogy Te azon felül, vagy azon kívül bármit fizess az államnak, mint amit elvár. Ha olyat fizetsz, amihez nincs a NAV által az adófolyószámládra felkönyvelve kötelezettség (tehát még nem írták elő azt), akkor a befizetésed a kötelezettség előírásáig túlfizetésként szerepel az adófolyószámládon.
Te akár évekre előre is befizethetsz összeget. Ha soha nem fog előíródni hozzá kötelezettség, akkor az évekig (de maximum 5 évig) túlfizetésként ott fog szerepelni. 5 év elteltével törlik, mivel a túlfizetésed visszaigényléséhez való jogod utána már elvész. Magyarul benyeli az állam.
408. Egészségügyi szolgáltatási járulék adónem.
Hozzá tartozó befizetési számlaszám: 10032000-06055826-00000000
Közlemény rovatba fontos beírni az adóazonosító jeled -> más oda nem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!