Hogyan lehetséges az, hogy a NAV nem veszi észre, ha a könyvelő nótoriusan nem jól készíti a bevallásokat?
Általánosságban kérdeztem, mennyire vizsgálódik az adóhivatal.
Utolsó! Ha ennyire szeretnél konkrétumot:
példa szgk le nem vonható áfa, de a könyvelő levonja.
Részleteket a NAV nem tud, ilyesmi a bevallásból nem derül ki.
Azokat kizárólag utólagos ellenőrzés keretén belül tudja feltárni a NAV úgy, hogy átnézi a cég teljes könyvelését. Akkor derülhet ki, hogy olyan után is állított be levonható ÁFA-t a bevallásba, amit a törvény nem enged.
Ezért létezik a NAV-nál ellenőrzési osztály...
"És mennyire szoktak ellenőrizgetni?"
Minden évben van új forgatókönyv az ellenőrzésekre. A "megbízható adózó" címet elnyert vállalkozások ritkábban számíthatnak rá, mint azok, akik ezzel a címmel nem dicsekedhetnek.
Amikor én még könyveltem, 20 év alatt 3-szor volt szerencsém adóhatósági ellenőrzéshez. Abból kétszer megszálltak bennünket, egyszer pedig nekünk kellett az anyagot bevinni az adóhivatalba. Mi nem voltunk problémás adózók. A tb. igazgatóság minden 2. évben jött ellenőrizni. A munkaügyi hatóság szintén kb. 2 évente taposta a tyúkszemünket.
Ez nagyon változatos. Nem mindegy a cég nagysága, tevékenysége, a hatóság kapacitása, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!