Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hol nyissak bankszámlát?

Hol nyissak bankszámlát?

Figyelt kérdés
18 éves vagyok,az iskolám kérte,hogy nyissunk bankszámlát az ösztöndíj miatt, viszont nem tudom, hogy hol lenne a legalkalmasabb. Ami szóba jöhet az OTP, K&H, Erste. Ezek vannak a legközelebb.

2022. júl. 21. 20:44
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nyisd meg a weboldalaikat és hasonlítsd össze milyen számlacsomagot kínálnak. Amelyik a legszimpatikusabb, azt választod. Ma már a közelségnek szinte semmi szerepe nincs, mert a bankba nem kell bejárnod amíg nincs probléma, az elektronikus fizetés miatt pedig a pénzfelvétel és készpénzfizetés is egyre inkább visszaszorul, teljes mértékben kiváltható a bankkártyával vagy telefonnal való fizetés, és mindenhol kötelező biztosítani.
2022. júl. 21. 20:49
 2/10 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm!
2022. júl. 21. 21:02
 3/10 anonim válasza:
36%
OTP
2022. júl. 21. 21:04
 4/10 anonim ***** válasza:
25%

Ennyi idős embernek még én is az OTP-t javasolnám. Régen, talán még ma is a legtöbb mindent 0 Ft-ért kapod (és fogod is jó néhány évig), amiért meg fizetned kell, azt jó áron kapod a többiekhez képest.

Plusz pont a sok automatás hálózat, és a legtöbb bankfiókjuk nekik van.

Érdemes lehet személyesen szerződni, mert offline módon biztosan tudsz elhalálozás esetére rendelkezést hagyni, míg online számlanyitásnál szerintem nincs ilyen opció. Ha nyitás alkalmával nem adsz le ilyen rendelkezést, akkor később már csak plusz pénzért teheted meg. (Ezzel a lépéssel a számládon lévő pénzt bárkire hagyhatod, és kizárod ezt a hagyatéki tárgyalás alól, vagyis, bárkire is hagyod a rajta lévő összeget, az a halálod után minden jogi herce hurca nélkül megkapja azt. Ha szülőt jelölsz meg, akkor őket is segítheted, vele, hogy esetleg a temetés költségeit állni tudják, ha olyan a helyzetetek. Ezen gondolkozz majd egy kicsit.)

Régen online lehetett saját kártyaképet is beállítani plusz pénzért, de nem tom h van-e még ilyen.

Amúgy az első kártyát szerintem csak bankfiókban adják ki. Nálam így volt (online nyitással).

2022. júl. 21. 21:17
 5/10 anonim ***** válasza:
62%

OTP junior számla 24 éves korig teljesen ingyenes, de utána is csak valami évi 2-3 ezer forintos díj lesz, szóval hacsak nem akarsz utalgatni/levenni nagy pénzeket heti/havi szinten, ez a legolcsóbb megoldás.

Egyébként nem nagyon különbözik sajnos egyik banknak sem a csomagja, kb ugyanazt a sz@rt adja az összes itt Magyarországon.

2022. júl. 21. 23:38
 6/10 anonim ***** válasza:
41%
Az OTP-t messzire kerüld el. A K&H és az Erste sem tökéletes, de fényévekkel jobbak az OTP-nél. (Tapasztalat)
2022. júl. 23. 21:07
 7/10 anonim ***** válasza:
36%

6: Fejtsd ki légyszi', hogy szerinted miért fényévekkel jobbak az általad preferált bankok.

Miben és milyen felhasználói szokások mellett?

2022. júl. 23. 21:49
 8/10 anonim ***** válasza:

Az OTP-nek szörnyen rossz számlavezetési ajánlatai vannak, a Smart csomagot kivéve. Elképesztő, hogy egy átutalás minimum díja 255 Ft. Ez azt jelenti, hogy egy 2.500 Ft-os pizza árának átutalása esetén több, mint 10% a tranzakció költsége. Ezt az extrém magas minimumdíjat semmilyen valódi ok nem indokolja. 2.500 Ft átutalásának nincs 255 Ft-nyi költsége, de a tudatlan OTP ügyfelek mégis önként kifizetik. Az OTP abból él, hogy a magyarok elég nagy százaléka nem ismer más bankot.

Ami az ügyfélszolgálatot illeti: a telefonos ügyfélszolgálat kritikán aluli, egyáltalán nem érdekeltek a problémád megoldásában. Két OTP fiókban intéztem ügyet OTP-s pályafutásom alatt, az egyik fiók vidéken, a másik Budapesten található. A vidéki fiókban az ügyintéző hölgyike meg akart fojtani egy kanál vízben, konkrétan hülyének nézett. A budapesti fiókban voltam megszüntetni a számlát, direkt szemétkedtek velem, kétszer húzattak velem sorszámot, ráadásul szándékosan megvárakoztattak.

Anno azért lettem OTP-s, mert az OTP volt az egyetlen, normális netbankkal rendelkező bank. Mára már ez a múlté, számos bank online felülete és appja messze elhúzott az OTP mellett. Az új OTP Internet- és Mobilbank ugyan nagyon szép lett, a működése rosszabb lett.

2022. júl. 26. 01:27
 9/10 anonim ***** válasza:
36%

8: A Smart számla csomag bárki által igényelhető jelen pillanatban. Vagy 35 év alatti, vagy 35 év feletti kategóriában. 35 év felettiek esetében bizonyos szolgáltatáscsomag elemek drágábbak. Tehát, aki kicsit is tudatos fogyasztó, az bármikor áttérhet erre a számla csomagra.

Hasra ütés szerűen a raiffeisen alapszámla csomagját nyitottam meg és ott egy átutalás minimum díja 296 Ft! Ezt az extrém magas minimumdíjat sem indokolja valódi ok...

És a pizzás példád abban lehet félrevezető, hogy azt a látszatot kelted vele, hogy egy 2500 Ft pizza vásárlása 255 Ft. Nem tudom, hogy te mikor utaltál életedben étteremben/nek a pizzáért forintot, de nehéz elképzelni. Ha online rendelsz, akkor online fizetéssel egyenlítheted ki az összeget, nem pedig utalással. A kettő között nagy a különbség.

De hogy még inkább igazam legyen (bár nehéz lesz feldolgoznia egyeseknek), íme a random megnyitott Erste Egyszámla felnőtteknek (nem nyugdíjas korúak) díjtételei hasonló kategóriában:

Átutalás belföldön forintban

Számlavezetőn kívülre elektronikusan 20 000 Ft alatti összegrészig: 0,194%

min. 189 Ft, max. 12.029 Ft,

20 000 Ft feletti összegrészre: 0,194% min. 189 Ft, max. 12.029 Ft + (0,30%, max. 6.000 Ft)

Számlavezetőn kívülre telefonon

[TeleBankon] 20 000 Ft alatti összegrészig: 0,206% min. 306 Ft, max. 12.029 Ft, 20 000 Ft feletti összegrészre: 0,206% min. 306 Ft, max. 12.029 Ftt + (0,30%, max. 6.000 Ft)

(jé, van egy elírás! "Ftt")

Szóval, évek óta és most is az a tanulság, hogy látszólag az OTP-nél kisebb hálózattal rendelkező külföldi bankok ránézésre csábító 0 Ft-os díjakkal vonzzák az embereket, de ennek a 0 Ft-nak más szolgálatatásokban vannak elrejtve a tényleges költségei. A legtöbb külföldi banknál az éves kártyadíjak sokkal magasabbak, mint az OTP-nél. Az OTP esetében a legjobb ajánlatoknál az egyéb költségek (különböző utalási formáknál például) ugyanannyiba kerülnek függetlenül a végrehajtás helyétől (platformtól), míg a fenti példában is látszik, hogy ezzel már mások jóval nagyobb arányban játszanak.

A lényeg annyi, hogy hiába terjesztik még mind a mai napig sokan, hogy az OTP szr, ez nem teljesen igaz. Csak az ember, ha egyszer neki ül számla szolgáltatást kiválasztani, és időt szán rá, akkor a legtöbb átlagos esetben rájöhet, hogy nem jár rosszabbul az OTP-vel. Maximum ugyanannyira rosszul, job esetben pedig csak jobban jön ki vele. (A "fizetésed erre számlára érkezik..." dologgal meg hagyjatok, mert ez is lejárt lemez. Nem jobbak mások sem benne.)

2022. júl. 26. 10:13
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2022. júl. 26. 10:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!