Kata helyett ki/mit választ ha főleg cégektől volt bevétele?
Passz. Könyvelőket meg most mindenki ostromozza.
Direkt várok 2 hetet és majd úgy kérdezgetek.
Vicc, hogy a határidőt is csak pár hónapra szűkítették.
Necc teljesen átformálni egy eddig jól működő rendszert/marketinget stb...
Döntésektől az átalakulás startjáig vagy feladásig.
Ki mivel foglalkozik és milyen mértékben függenek cégektől/vállalkozásoktól...
Mi ismerősökkel összeülünk pénteken, kinél mi van, mi lesz, van-e ötletünk, netán másikunk felé ötlet...stb
Köszönjük a gyökér fidesz szavazóknak...
Egy fölvetésem lenne, írjon rá, aki tud valamit!
Valakivel most beszéltem, aki mostantól adószámos magánszemélyként fog tovább dolgozni. Ez mennyire járható út, mekkora közteherrel jár, és bárki választhatja?
Az illető nyugdíjas, engem viszont az érdekelne, hogy aktív korúként akár főállás mellett, akár főállás nélkül milyen közterheket kellene befizetnem ill. választhatom-e egyáltalán?
Na, utánaszámoltam!
Nekem az jött ki, hogy főállású egyéni vállalkozónál az átalányadóval a következő a helyzet:
Évi 3,6 M Ft bevételnél (átlagosan havi 300e Ft) a havi közteher a következő lesz. Háromféle közteher van (az iparűzési adót leszámítva): SZJA, Szocho, TBj. A bevétel 40%-a költség, 60%-a adóalap, de az SZJA alól mentesül havi 100e Ft vagyis évi 1,2 M Ft. Ugyanakkor a másik két közterhet mindenképpen meg kell fizetni a garantált bérminimum ill. minimálbér után. Nálam a gar. bérmin. után kell, ami havi 260e Ft (a minimálbér havi 200e Ft lenne).
Ebből adódóan havonta a közterhek a következők, ha a bevételem havi átlaga 300e Ft:
SZJA=12e Ft,
Szocho=45e Ft,
TBj=48e Ft.
Ez összesen havi 105e Ft (ezresekre kerekítettem mindenhol). Tehát 300e Ft-ból marad 195e Ft.
Évi 6 M Ft bevételnél, vagyis havonta átlagosan 500e Ft bevételnél a havi közteher a követező lesz:
SZJA=30e Ft,
Szocho=45e Ft,
TBj=48e Ft.
Ez összesen havi 123e Ft (szintén ezresekre kerekítve), vagyis havi 500e Ft-ból marad 377e Ft.
Mivel én családos vagyok, ebből a közteherből még le fog jönni a családi adókedvezmény és járulékkedvezmény. Most azt kéne pontosan tudnom, hogy az adókedvezmény csak az SZJA-ra vonatkozik, vagy a Szocho-ra is.
Esetleg ezt tudja valaki közületek?
A járulékkedvezmény nyilván vonatkozik a TB-járulékra.
Ha főállás mellett lesz valaki átalányadós, akkor nem kell a gar. bérmin. (vagy minimálbér) után megfizetnie azt a két közterhet, hanem csak a bevétel 60%-ából levonva 1,2 M Ft (havi 100e Ft) után. Ebből pl. havi 300e Ft bevétel esetén 41e Ft közteher jön ki összesen (megj.: a KATÁ-val 25e Ft volt a közteher). Értelemszerűen ebből ugyanúgy lehet családi adó- és járulékkedvezményt érvényesíteni.
Köszi a kiegészítést, 18-as.
Néhány apró pontosítást tennék 17-es válaszomhoz.
Ha főállás mellett vagyunk mellékállásban átalányadozó vállalkozók, akkor nagy eséllyel a főállásban szerzett jövedelmünk "kitölti" a családi adókedvezményt, tehát a vállalkozói jövedelemnél nem reális ezzel számolni.
Ha főállású átalányadózó egyéni vállalkozók vagyunk, akkor pl. 2 gyerekre (amennyi nekem van) havi 40e Ft adó- ill. járulékkedvezményt lehet igénybe venni. Ahogyan 18-as írta, a szocho-ból ez nem vonható le (köszönet az információért!), de a másik kettő közteherből teljes mértékben, így a 17. válaszban írtaknál havonta 40e Ft-tal lesz kisebb a közteher és nagyobb a megmaradt jövedelem.
Vagyis:
Átlagosan havi 300e Ft bevételnél 235e Ft marad,
500e Ft bevételnél 417e Ft marad meg.
Természetesen mindenhol havi átlagokról beszélek, de nyilván a 18-as által írt, SZJA-ra vonatkozó megjegyzés is igaz, meg a bevételek sem egyenletesek a legtöbb vállalkozónál.
igen de ha ezzel szamolsz dupla "adod" van az allamnak mintha a fix melod dupla berrel jelentene be es ketszer annyit dolgozol...
a csaladi adokedvezmenyt ne szamold az a teljes fizetesed egy evbe kix-eli
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!