Szerintetek is ideje volt annak, hogy a KATA változtatásával kizárják a kamu egyéni vállalkozókat? (Pl. Wolt, foodpanda ételfutárokat)
Én pont nem rájuk szavaztam.
Miért örülsz annak, hogy megszűnt a főállás melletti vállakozás lehetősége?
Simán meg lehetett volna oldani, hogy aki csak egy cégnek számláz, azt kizárják.
Nem, ezt választották.
Itt most az a gond, hogy elvettek egy legális lehetőséget a normális adózásra.
Ezért aztán sok ember megy majd szépen vissza a fekete gazdaságba, mert nem tudja a mostani adó négyszeresét fizetni.
Tehát a kormánynak haszna ebből nem lesz, az adók nem fognak növekedni, a vállalkozások fele csődbe megy, tehát még a gazdaság is leül, a másik fele fekete lesz, tehát a bűnözés is növekszik.
A kellemetlent a haszontalannal...
Én alapvetően egyetértek a döntéssel. Tudom hogy sokakat (köztük a valóban tisztességes katázók mellett rengeteg félig legális adócsalót) negatívan érint a változtatás.
DE!!! A kata bevezetésekor a dedikált célja az volt, hogy a gazdaságot kifehérítse. Ezt a célt elérte, mert az a fodrász vagy lángosos aki korábban számla nélkül dolgozott, inkább befizette a havi 50/25/75 ezret, mert ennyiért már nem érte meg adót csalni. És ugyanígy ezt a célt továbbra is teljesíteni tudja. Az a fodrász, aki eddig katázott, ezután is katázni tud. Az az esztergályos, aki csak cégeknek dolgozott be, ezután nem tud katázni, de a kata eredeti "szellemisége" szerint neki alapból nem is kellett volna, hiszen cégek között közel sem jelentős a számla nélküli tranzakció, mint magánszemélyek esetén.
Igen, valóban van egy olyan réteg (pl az a szobafestő, aki most 9 lakossági ügyfél után nem tudja egy KKV irodáját kifesteni), aki így kiszorult a katából, de sajnos ez egy olyan járulékos veszteség, amit csak úgy lehetne elkerülni, ha minden katás mellé egy NAV ellenőrt állítunk (nyilván nem szó szerint), ami irreálisan magas pénz- és erőforrásbeli ráfordítást igényelne. Igen, tudom hogy az említett villanyszerelőt ez nem vigasztalja. De a döntéshozóknak sajnos kompromisszumokra kell törekedni, nem lehet olyan adóügyi döntéseket hozni, ami mindig mindenkinek kivétel nélkül jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!