Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Elmagyarázná valaki a KATA-val...

Elmagyarázná valaki a KATA-val kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Nem konyítok hozzá, csak annyi rémlet, hogy KATA-sok fizetnek 50e adót és ezzel letudva.

Ez nekem iszonyú kevésnek tűnik. KATA-s festők (ketten) 3 napi munkáért elkértek 400e munkadíjat (még ők voltak a legolcsóbb ajánlatot tevők). És gond nélkül adtak számlát is, tehát még csak nem is feketén csinálták-persze lehet hogy van valahol svindli, ezt nem tudom. ersze ez csak egy példa volt. milliókat kereshetnek havonta és ebből adóznak 50-et? hol igazságos ez? persze nekm is jó, hogy nem 27 % áfát fizettem, de no.. Szóval hogy is van/volt ez (ha jól értem ez a része igazán nem változik)

2022. júl. 12. 19:54
 1/6 anonim ***** válasza:
Érdekes, hogy míg a csapból nem folyt a katás mizéria.. addig nem érdekelt?
2022. júl. 12. 20:26
 2/6 A kérdező kommentje:
állami bérrabszolga vagyok, annyira most se érdekel, csak szeretnék tisztábban látni.
2022. júl. 12. 20:35
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Minden hónappal 1 millió forinttal növekedett a keretjük.

Viszont nyilván nekik sem volt mindent szabad. Például a költségeiket nem írhatták le, szóval ez inkább azoknak érte meg akik alacsony vagy akár 0 forintos költséggel dolgoztak.

És mivel a kormány több bevételt akar, úgydöntöttek, hogy a gazdaság fehérítésére hivatkozva (Nyilván a katások egy része a munkaviszony kiváltására használta a katát ami nem éppen legális, de trükközés mindenhol van és lesz is. Ezellen hozták be azt a szabályt, hogy egy katás vállalkozó 1 évben ugyanazon cég felé maximum 3 millió forintot számlázhat, valamint 1 millió forint fölött köteles jelentenie ezt a NAV felé) megölték a katát.

Csak ezt ilyen nyíltan, hogy "Na akkor mindenki takarodjon át más adózásra" már nem merték, ezért igen ellehetetlenítettek mindenkit :D

2022. júl. 12. 20:56
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

Neked jó volt, hogy százezerrel kevesebbet fizettél az adómentesség miatt, de tőlük sajnálod a bevételt.

Nem ismerem az adott festőket, de valószínű, hogy ezek az emberek több évig építettek fel a vállalkozásukat, ami nem kis meló. Nem panaszkodtál a festés minősége miatt, tehát feltételezem, hogy korrekten megcsinálták. Adtak számlát, amire ha a te adataid és az ők adatai is felkerültek a pontos végösszeggel, akár egy tételben, akár pl. óraszámba tételesen elszámolva, festés vagy hasonló megnevezéssel akkor normális számlát kaptál, hiába keresed mögötte a "svindlit".

Ezek az emberek kitanulták a mesterségüket, napi x órát fizikai munkát végeznek, ketten voltak és egy számlát kaptál, tehát valamelyik lehetett a főnök aki még bér ad és adózik az alkalmazottja után. Az anyagokról, szerszámokról és egyéb költségekről inkább ne is beszéljünk.

Megértem őket, hogy nem akarnak "sz.rér-h.gyér" dolgozni. Bárki, te is megteheted, hogy vállalkozol és pénzt keresel, senki sem kényszerít egy alulfizetett munkába.

2022. júl. 13. 08:12
 5/6 A kérdező kommentje:

Hogy jó munkát végeztek-e? erről csak annyit, hogy megkértem ugyan javítsák már gletteléssel a repedéseket, ahogy megegyeztünk, de erre húzta a száját, hogy úgy nem fér bele 3 napba. A három napot se végig dolgozták a "főnök" félnapokra eltűnt telefonálgatott stb. A kifizetett összeg több mint a havi bérem biológusként, persze ez az én hibám nyilván, nem is ez a lényeg.

Sztem az ilyen bevételeket igenis adóztassák meg, ahogy az átlagember is adózik. Még feljebb emgy az ár? csak addig mehet, ameddig van fizetőképes kereslet. Amúgy ezt a festés is csak azért csináltattam mert van ez a támogatás 50%. egyébként magamnak festek.

2022. júl. 13. 08:35
 6/6 anonim ***** válasza:

Ahogy leírtad az elején, nem konyítasz hozzá.

De tök igazad van, vakon magyarázol, sajnálod a másiktól a megkeresett pénzét. Üljél akkor a seggeden és keseregjél!

2022. júl. 13. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!