Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Elrontottam az önellenőrzést?

Elrontottam az önellenőrzést?

Figyelt kérdés

Betegség miatti adóvisszatérítésre készítettem önellenőrzést, de nem vagyok benne biztos benne, hogy jól töltöttem ki, csatolom a képet.

[link]

Tehát beírtam a kötelezettség változáshoz a 669.600 forintot, ebből az adóvisszatérítés ugye 100.400 ft (egész évre jár). Az adóbevallásnál a személyi kedvezményhez azt írja, hogy 669.600 forint. Ennek így kell lennie vagy elrontottam valamit?

A korábbi években nem adóalap volt, ott tehát akkor a havi kedvezmény mértékét beszorzom egész évre (járt akkor is végig), de nincs annyi adóalapom (diákmunkából volt valamennyi szja köteles bevételem), akkor is a maximális kedvezményt kell beírni, és azt majd a rendszer kiszámolja?

Köszi a segítséget, most először csinálok ilyet.

2022. jún. 29. 18:00
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

"Az adóbevallásnál a személyi kedvezményhez azt írja, hogy 669.600 forint. Ennek így kell lennie vagy elrontottam valamit?"

Mivel ma már adóalapot csökkentő kedvezményként funkcionál, ezért ez így jó.

A korábbi években nem adóalapot csökkentő kedvezmény volt, ezért másképp is kellett feltüntetni azokban a bevallásokban.

"akkor is a maximális kedvezményt kell beírni, és azt majd a rendszer kiszámolja?"

Elméletileg igen, de a rendszer jelez, ha nem enged többet, mint amennyire "kereted" van.

Nekem a képen lévő adatok kicsit zavarosak, de ha jól töltötted ki magát a bevallást az önellenőrzésnek megfelelően, és ezt "dobta" a gép, akkor valószínűleg csak az történt, hogy a NAV megint túlbonyolított mindent, ami egyébként tök egyszerű lenne. :)

2022. jún. 30. 04:35
 2/3 anonim ***** válasza:
Na de a 103-as az már az adó, ott nem az alapnak kellene látszania, hmmm? Szerintem ez így nem stimmel.
2022. júl. 1. 23:51
 3/3 anonim ***** válasza:
Azért írtam, hogy nekem a képen lévő adatok kicsit zavarosak, de ha...
2022. júl. 3. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!