Keletkezik adófizetési kötelezettségem?
#Öröklés, adózás
Ha az öröklés után 5 éven belül adjátok el és nem veszel a pénzből másik ingatlant akkor igen.
2022. jún. 14. 11:35
Öröklésnél ha volt hivatalos értékbecslés, és annál magasabb áron adjátok el, 5 éven belül, akkor igen. Az ügyvéd majd elmondja pontosan hogy mennyit, amikor mentek hozzá.
2022. jún. 14. 11:40
3/11 A kérdező kommentje:
Az öröklés már több mint 8 éves, de most lesz egy póthagyatéki tárgyalás, mert eddig haszonélvezeti jog miatt nem lehetett eladni az ingatlant. Ez egy kedves családtagom elhalálozás után megszűnt, így az ingatlan eladhatóvá válik.
Mivel a szerzéstől már eltelt 5 év, így nem adóköteles.
2022. jún. 14. 11:51
Ingyen tanács kéne? Mire? Ez egy bonyolult kérdéssor, amit nem véletlen ügyvédek szoktak megválaszolni, nem a gyak képzetlen prolijai, mint pl én.
2022. jún. 14. 11:52
Jól írja a 4-es - teljesen mindegy, hogy haszonélvezet vagy sem! Eltelt 8 év, már 5 év után adómentes az eladás utáni bevétel.
2022. jún. 14. 12:00
7/11 A kérdező kommentje:
"Ingyen tanács kéne? Mire?" Még az elején vagyok a procedúrának, és soha nem volt részem ilyenben. Gondoltam nem ütközik törvénybe, hogy a gyakori kérdések.hu oldalon kapok néhány információt az ilyen témával kapcsolatban, olyan személyektől akik okosabbak nálam, vagy nálad. Persze mindig akadnak kukacoskodók, de ezek az emberek a többi kérdéshez is írják már oda ugyan ezt "Ingyen tanács kéne? Mire?" Vannak itt olyan személyek, akár ügyvédek, akik rá szoktak pillantani az ilyen jellegű kérdésekre, és talán még írnak is néhány sort ezzel kapcsolatban. Nem minden ügyvéd annyira pénzsóvár, hogy akár ezen az oldalon pénzt kérjen bárkitől. Gondolom te az a fajta ember vagy, aki törölné az ilyen kérdéseket erről az oldalról, és azonnal elküldene ügyvédhez, hogy ,,fizess te barom ne itt rakjál fel kérdéseket"".:D
Te buksz rajta, ha nem jó a válasz. Érdemes névtelen emberektől milliókat érintő ügyekben tanácsot kérni.
2022. jún. 14. 12:04
Én se értem, ennyi erővel minden kérdés alá oda lehetne írni, hogy menjen ügyvédhez/könyvelőhöz.
Előzetes tájékozódásra pedig teljesen alkalmas az oldal, feltéve hogy nem hagynak ki fontos részeket a kérdésből, és olyanok válaszolnak, akiknek van közük a témához vagy tapasztalatuk.
2022. jún. 14. 12:16
"Ha egyenes ágon öröklök egy ingatlan 1/3-át, és az ingatlan eladásra kerül, akkor keletkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettségem az eladási összeg 1/3-a után? (az ingatlan tehermentes)"
Az ingatlan 1/3-ad része 8 éve a tulajdonodban van. Mivel több, mint 5 éve van a tulajdonodban, ezért nem kell az értékesítésért kapott bevételből jövedelmet számolni. Mivel nem keletkezik jövedelem, ezért SZJA-fizetési kötelezettség sem, és bevallásban sem kell vele kapcsolatban feltüntetni semmit.
Nem az ügyvéd az illetékes adózási ügyekben. Kevés olyan ügyvéd van, aki naprakészen és jól ismeri az SZJA törvényt...
2022. jún. 17. 16:34
Kapcsolódó kérdések: