Adószámos magánszemélyként hol kell feltüntetni a bevételeimet az SZJA-ban?
7. sor Önálló tevékenység jövedelme
Ha költségeid tételesen nem voltak, vagy nem gyüjtötél költségszámlákat amiket elszámolni tudnál a tevékenységgel összefüggően, akkor 10% költséghányadot jelölheted
(a 8 - 12. tájékoztató sorokba szerintem egyikbe se illik bele ha nem megbízási jogviszony, vagy bármelyik másik alapján csináltad ezt, így üresen hagyhatod, kipróbáltam, nálam az ÁNYK nem jelez hibát érte)
"Vannak készpénzes és átutalásos számla tömbjeim, az átutalással a kifizető vonja le a 12.5%-ot ami után nekem már nem kell adóznom, de a készpénzes beveteleim után év végén az SZJA-ban kell adóznom,"
Ebből a mondatból tudom, hogy nem igazán vagy "képben".
A kifizető szintén csak SZJA előleget von, tehát nem biztos, hogy az lesz a végleges SZJA összeged, mivel önálló tevékenység esetén van költséglevonási lehetőséged. Ha nagyobb költséget akarsz elszámolni, mint amiről a kifizetőnek írásban nyilatkozatot tettél, akkor nem annyi lesz az annyi. Ha nem akarsz nagyobb költséget elszámolni, a kifizető által kiállított igazolás adatait akkor is fel kell tüntetni a bevallásban.
Tehát nincs olyan, hogy egyiket bevallod, mert készpénzes, a másikat nem, mert átutalásos és szerinted azzal nem kell foglalkoznod, mert kifizetőnek állítottad ki.
Tényleg kell egy könyvelő Neked a bevalláshoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!