Jár adókedvezmény a pánikbeteg testvérem után?
A testvérem gyerekkora óra pánikbeteg s skizofrén stb.
Most már 42 éves, jár neki családi s rokkantnyugdíj.
Anyánk meghallt. Nem akartam intézetbe zárni, magamhoz vettem.
a melómban volt ikyesmi papír. de felmondtam s nem érdeklődtem. most megyek új melóba.
szerintetek jár adókedvezmény?
gondoka nen vagyok, mert azt mondtak h rokon vagyok nem kell, de szerezhetek.
de azt a testvérem nem akarja mert az egy évig is eltarthat vagy többig s több felülvizsgalatra kellene mennie. anyánkat gyászolja s nincs hozza ereje most.
szóval betegről kell gondoskodnom. sajnos anyu nem mondta h kao e utanna adókedvezményt. 7 évig szenvedett a rákban nem volt ereje ijesmikkel foglalkozni. a papírjait is kikeresgéltem, de csak az ő korházi papírjai vannak meg.
tesómnak egypar pszichológiai elismervény a betegségeiről.
köszi.
az előző melómon adtak papírokat stb.
az volt h adókedvezmény ha van beteg hozzátartozóm stb. volt a skizofrén is stb.
csak nem érdekelt mert akkor már fel akartam mondani.
szóval azt hittem h nekem jár adokedv s igy a melonak is.
bár most sem értem h minek akartak ilyesmit velem kitölteni.
főleg ha valóban meghatározzák ezeket. csak én hiaba olvasok törvényeket, nemigazán értem mert sajnos rossz a szövegértésem.
de arra pontosan emlékszem s tán van is itthon példányom h miket akartak velem kitöltetni.
tán summázni akart a főnököm, nem tudom. sok a kisebbségi, halássérült stb.
csak az új melóhelyem miatt mondom itt is megkérdezem, nehogy hülyeségeket kérdezzek.
Arra figyelj, hogy csak akkor vehetsz igénybe családi kedvezményt (nem a betegség miatt járó személyi kedvezményről beszélek!), ha a testvéred rokkantsági járadékban részesül.
A rokkantsági járadék nem egyenlő a rokkant nyugdíjjal!
Véleményem szerint nem vagy jogosult családi kedvezményt érvényesíteni a testvéred által, méghozzá azért, mert Ő rokkant nyugdíjat kap, valamint családi pótlékot. Ez kizáró tényező.
Ha csak rokkantsági járadékot kapna, akkor érvényesíthetnél vele kapcsolatban családi kedvezményt az SZJA-dnál.
Ez így van.
Aki viszont rokkantsági járadékot kap, az nem jogosult családi pótlékra. Ki van ez találva, hogy ne juss előrébb anyagilag...
Véleményem szerint nem vagy jogosult családi kedvezményt érvényesíteni a testvéred által, méghozzá azért, mert Ő rokkant nyugdíjat kap, valamint családi pótlékot.
Ott a gond a válaszoddal, hogy nem kell mindkettőt kapnia. Magában a saját jogú csp esetén is igénybe veheti a ht, teljesen mindegy, mellette a rokkant milyen ellátást kap.
Szja tv 29/A
c) a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy);
d) a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély
a c)-d) pont szerinti esetben azzal, hogy az ott említett jogosult és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói (ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is) közül egy - a döntésük szerinti - minősül jogosultnak.
Elég a saját jogú csp.
Szóval kedves 5, aki a stílus alapján valami laikusokat lehúzó tanácsadó vagy (bármelyikük oldalán ez a stílus, szaporodnak, mint a nyulak, és a minimális tudásukat osztják, adni nem megy megy, azt meg van képük könyvelői csoportokban megkérdezni, majd pénzért eladni), előbb tanulj, aztán ne vezess félre másokat. Mert ezzel bukik pénzt, nem a jogszabály szar.
Szóval kedves 7, nem volt arra szükség, hogy ilyen stílusban leoltsál. Bennem a segítő szándék volt, az, hogy Te észrevetted a tévedésem (saját jogán csp-t kap az illető), csak köszönöm. Igazad van, ezt nem vettem figyelembe, pedig így van. Neked csak annyit kellett volna tenned, hogy felhívd erre a figyelmet, a kritikát meghagyhattad volna magadnak.
Tettem mindezt azért, mert volt részem olyanban, hogy az illető rokkant nyugdíjat kapott (mást nem) és érvényesíteni akarták utána a családi kedvezményt. Utánajártunk, és kiderült, hogy nem jogosult rá, mert nem rokkantsági járadékos. A saját jogú csp. ilyen szempontból most elkerülte a figyelmem.
De jó, hogy jöttél...
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Az én testvérem gyerekkora óta ilyen beteg. Anyut annyira nem kérdezgettem hisz rákos beteg volt s az ő dolgaira fókuszáltunk.
Én már 30 éves vagyok s mivel mindíg együtt éltünk (kivéve 7 évet egyedül éltem, de mindig mentem hozzájuk hétvégén, ünnepeken, szabikon s anyu ápolásakor).
Tehát eleve korábban jobban utánna kelett volna járnom.
Csak mostanság olvasgattam a neten, de nem tudtam nagyon értelmezni. Pedig pont h nekem kellene jobban felfognom a dolgokat, ha egész életemben jól tudtam a testvérem betegségeit.
Aki nem élt annyi ideig ehhez hasonlókban vagy csak ismerős tapasztalatai vannak azok sem tudhatnak mindent.
de amúgy sok dolgot kelett elintétnem okmányirodákvan, postán stb. Több éve ott dolgozók is össze-vissza marhaságokat mondtak, adtak s küldözgettek.
én az ilyeneket tartom b@rmoknak.
a testvérem lakcímkártyáját kelett elintéznem. nem képes bemenni személyesen sehova.
folyton azt mondták h csak személyesen lehet.
Meghatalmazást borzalmasan nehezen szeteztem meg, pedig a dolgozók pofája elött volt. s ráadásúl a saját maguk álltal adott hivatalos meghatalmazást nem akarták elfogadni.
akkor közjegyzőit csináltam ( az ügyvéd eljött hozzánk s hamar ment amint fuldokolt a testvérem, rendes volt.)
na azt sem akarták elfogadni.
a Bp. kormányhivatalnak elküldtem, leírtam mi van.
Figyelmeztette az okmányirodásokat stb. s csak úgy tudtam elintézni a lakcímet.
még durvább volt az h lakcímváltozás miatt a rokkantny és a csaladi pénzét átorassuk.
Akkor most meg az van h a Bp. kormányhivatal közölte h postai dolgokra nem kell gondnoksági csak ha bankszámlára skarjuk stb.
erre a postások vitatkoztak velem. akkor a Bp. kormányhivatal 6 papírt is adott h igazoljam h meghatalmazásom érvényesítse a pista stb.
A lényeg h a kormány perelte be a postát, mert nem juttatta el a pénzösszegeket.
azóta hozzák a pénzt, de csak a bátyám veszi át, mert a meggatalmazast akkor sem adjak ki. mindig rohamot kap.
van 6 kormányhivatali meghatalnazasom a tesóm minden ügyével kapcsolatosan lakcím, személyi stb. változasokra, postai meghatalmazásokra ( de a posta nem fogadja el, pedig kellene)
már háziorvosi, pszichiátriai meghatalmazasom is van.
a gondnoksági évekig tart. hát kénytelenek voltunk ebbe is bele menni.
tehát...fuldokol a testvérem h átvegye a pénzét, mikor minden megvan h meghatalmazást kapjak a postához.
ha ez miatt kórházba kerül...akkor a háziorvos, pszichiatria is feljelentheti a postát, mert ezeket is el kellene fogadniuk.
sokszor meg is lett beszélve h akkor személyesen jöjjenek el h postai meghatalmazast kapjunk végre. ha már ki kelett bírnia a közjegyzőt s a postásokat stb.
de nem jött sohase egy olyan postai dolgozó aki ezt megcsinálta volna. most megyek a 7. időpontkérésre h jöjjenek már. de ezt már kamerázom.
tehát....ilyen dolgok mennek a valóságban.
az h itt vagy máshol olyan emberek nem tudnak ilyesmi dolgokat az bőven megérthető.
de akik ilyesmikben dolgoznak...s ráadásúl fel is lettek jelentve....tán már a pénzbírságot is ki kelett fizetniük.
8, legalább ne hazudj, hogy nem vetted észre...
mert Ő rokkant nyugdíjat kap, valamint családi pótlékot. Ez kizáró tényező
Te magad is írtad, hogy kap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!