Ha csinálok egy fotós vállalkozást, és eladom a fényképeimet, akkor a KATÁs adózás miatt nem kell utána adót fizetnem?
KATA 12 millióig van nem? Nyilván úgy gondoltam, hogy akkor az az összeg lesz, hogy áfás cuccba ne kerüljek át. Meg gondolom azért így is jobban kijönne, mintha rendesen eladom és azután fizetem az illetéket nem?
De ezt nem tudtam hogy ez nem lenne legális, úgyhogy a kérdésem már teljesen elméleti. Szóval el is vetettem az ötletet, elnézést kérek. Köszönöm, hogy szóltál 😅
És ha nem fizet ki, akkor mi van?
Amúgy meg 5 éven belül vetted a lakást, hogy adóznod kell?
Nem kell illetéket fizess, adóznod kellene, ha lett volna rajta nyereséged (nem csak az eladási ár számít, a költségek levonhatóak) ÉS 5 éven belül adod el
Ha több, mint 5 éve a te ingatlanod (szerzés éve 0. év), akkor NEM kell semmit fizetned.
Mondjuk, azért felvetni egy ilyet a vevőnek, amikor
1) nem tudod mennyi adót kellene fizess (semennyit)
2) gőzöd nincs róla, mivel jár egy vállalkozás és milyen adó és egyéb terhei vannak
…. hát….
Egyszerűbb lett volna 2 másodperc alatt rágooglizni, és kiderül, hogy nincs adófizetési kötelezettséged.
Ehelyett azonnal a simliskedésen törted a fejed….
"Nem. Régebben lett vásárolva. De tudtommal akkor is kell illetéket hasonlót fizetni."
Ha értékesíted az ingatlant, akkor nem kell illetéket fizetni. Illeték-fizetési kötelezettséged akkor keletkezik/keletkezhet, ha ingatlan tulajdont szerzel (például veszel egyet).
Ha eladsz, akkor SZJA-fizetési kötelezettség jöhet szóba, ha adóköteles az ügylet. Ha 2017-ben, vagy előtte években jutott a tulajdonodba az az ingatlan, amit éppen értékesíteni kívánsz, akkor nem kell SZJA-t fizetni utána, teljesen mindegy, hogy mennyiért adod el. Még az SZJA bevallásban sem kell feltüntetned utána semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!