Mi ez az ellenségeskedés a KATA-val szemben? Savanyú a szőlő? Zavar, hogy más tud vele boldogulni?
2022. ápr. 4. 11:42
12/18 anonim válasza:
Nem zavar. Én annyit keresek párommal mint két kimaxolt katas (kb 23m nettó évente). De mivel a Kata nálunk nem játszik pontosan 6.5* annyi adót fizetünk mintha mindketten katasok lennenk.
Ha sima alkalmazottak lennénk meg több lenne az adó, és ezt én nem tartom korrektnek helyesnek és versenyképesnek. Az más kérdés hogy nekem megvan mindenem, de vallom hogy semennyire se korrekt hogy a takarító kevesebb adót fizessen.
2022. ápr. 4. 11:50
13/18 anonim válasza:
És miért nem vagytok Katások?
2022. ápr. 4. 11:56
14/18 anonim válasza:
Mert nekem van költségem is, árut venni atalakitani és eladni. Ezt kataval nem megoldható.
2022. ápr. 4. 12:01
15/18 anonim válasza:
Ha lehetne az lennék, de kb 150m árbevételből (nettó) jön ki 30m Ft ami adózás után 23 körül lesz, mert osztalékot veszek ki hogy ilyen kevés legyen az adom
2022. ápr. 4. 12:03
16/18 anonim válasza:
Mondjuk, akinek baja van a katával és az egyéb vállalkozásokkal azoknak jelezném, hogy az én különadómból meg a kftm járulékaiból kapjátok a 13 havi nyugdíjat, meg az adókedvezményeitek, mert másból nem jut rá. Sőt, lassan ott tartunk, hogy a vállalkozások meg a gyerektelenek fizetnek csak bármilyen járulékot ebben az országban, szóval az a havi 50k még mindig 50k-val több, mint amit egy jó nagy réteg egyáltalán nem fizet
2022. ápr. 4. 12:08
17/18 anonim válasza:
A KATA-ban az a jó, hogy tökéletes egy vállalkozás elindítására. Tudod, hogy fixen 50 (vagy 25) ezret kell fizetni. A sima egyéni vállalkozó meg fizethet egy csomót kezdettől fogva, mikor még nincs is bevétele.
Ha a KATA megszűnik, akkor legalább valami olyan adózás kellene, aminél nincs egetverő kötelező minimum. Pl. mellékállásban csak bevétel arányosan TB+SZJA.
A KATA kimondottan az olyan vállalkozásnak jön jól, ahol áruforgalom nincs, csak szellemi munka. Pl. fordító, könyvelő, programozó. És ezeknél elég nehéz az elején a klientúrát felépíteni.
2022. ápr. 4. 12:33
18/18 xswerdy válasza:
a KATA-nak 2 előnye van, a mellett, hogy alacsony az adó, egyszerű az adminisztráció. Kezdő vállalkozónak mindkettő fontos szempont. Egy életet leélni (főállású) KATAsként már nem érdemes, de nem is erre van kitalálva.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!