Milyen saját nyilvántartást vezetsz a jövedelmedről?
Kiadásokat nem jegyzetelem.
Havonta egyszer, 15-e környékén feljegyzem a:
bankszámláim egyenlegét
kp
állampapírok értéke
hitelek tőketartozása
egészségpénztár egyenlegét
Ha a szumma több, mint előző hónapban örülök.
Bevételeket szerintem érdemes vezetni a fentin kívül.
Akkor év végén meg lehet nézni, hogy ennyivel nőtt a vagyon. Ennyi volt a bevétel, ennyit költöttem. Ebből a hitelekre ennyi ment. Fix kiadásokra ennyi. A maradék, amiből meg tudtam élni.
Az autora lejegyzek mindent,
Lakas felujitassal kapcsolatosan is.
Vasarlas semmi
Kiadas semmi
Befektetesek minden.
Regen feljegyeztem az utolso vizes zsemlet is, ma mar az arat se nezem amikor kajat/edesseget/fogyoeszkozt veszek
Én megmondom őszintén már csak hobbiból vezetem, mert megszoktam és a munkaköröm is hasonló.
Bevételeknél 2 oszlop van:
- Havi fizetés
- Egyszeri bevételek, rövid megjegyzéssel melyik mi
Van egy "megtakarítások" oszlop, amin az aktuálisan meglévő pénzem írom össze.
Banki egyenleg, megtakarítások egyenlege, készpénz.
Kiadásoknál ez van:
- Vegyes kiadások (ide írom tételesen a nagyobb egyszeri kiadásokat)
- Lakás vásárlás költségei
- Lakás felújítás költségei
- Albérlet/Hitel. Itt írtam mennyi ment albérletre, Most a törlesztőt vezetem benne.
- Rezsi, értelemszerűen a rezsi, csak ömlesztve.
- Casco ez a kocsira
- Bérlet, itt régen a tömegközlekedési kiadásaim voltak.
- Bevásárlás. Itt csak egy képlet van, ami a bevétel-kiadás-meglévő pénz különbözetéből átlagol egy havi összeget.
Mondjuk azt mondom, ahogy én vezetem az erősen overkill.
Régebben nagyobb szerepe volt míg több készpénzes mozgásom volt, mint az albérlet, amit jó volt vezetni.
Plusz mivel szinte mindent vissza tudok nézni számlatörténet alapján, így a legtöbb dolog értelmét veszti, mert elég lenne a hó elején összeírni mennyim van és abból látom, plusz vagy mínusz.
Vagy egy unalmasabb estén felvittem a rezsi eddigi tételeit egy táblázatba, mert már nem láttam át a szarakodást amit a Főtáv meg Elmű-MVM összehozott nekem a túl meg vissza számlázásokkal.
Vagy például a lakásfelújítás költségeihez volt egy költségvetésem, ami folyamatosan bővül. Benne vannak a tervezett kiadások hasra ütés számokkal vagy árajánlat alapján. Meg benne vannak a már elvégzett munkák is.
Egyrészt jó, mert látom pontosan mi mennyi. Másrészt ismerősnek is csak megosztottam megjegyzésekkel, hogy mivel kalkuláljon.
Bár összességében értelme ott nincs, hogy úgy mennek el az árak, minden amit megcsináltam most már 20-30%-al többe kerülne.
Cashflow tervezet egész évre reális bevétel-kiadási oldallal és göngyölt eredménytervekkel. Beleértve főbb rendkívüli kiadások, beruházások keretösszegeit és tervezett időpontjait
Azután havonta vezetve a tényleges megvalósítást ugyanolyan táblázatban vezetve és negyedévente áttekintés, hogy min kell esetleg változtatni, hol lehet átcsoportosítani ha nem tervezett hiány, vagy többlet alakulna ki, valahol hogy az év végén meglegyen az év elején tervezett végösszeg pluszban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!