Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egy cégnek mennyire komplikált...

Egy cégnek mennyire komplikált készpénzzel fizetni egy ingatlanért vagy egy autóért?

Figyelt kérdés
Egy barátom megakar vásárolni egy ingatlant a cége számára de az ingatlan tulajdonosa csak készpénzt fogad el. Jelent a barátomnak valamilyen komolyabb problémát adózás témában ha az ingatlan árát felveszi a cég bankszámlájáról és így fizeti ki a vételárat?

2022. márc. 2. 18:40
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Pontosítok: Jelenthet ez olyan problémát amiért a barátomnak el kellene állnia az ingatlan megvételétől, vagy csak plusz munkát jelent ez a NAV felé de azonkívül semmit.
2022. márc. 2. 18:43
 2/13 anonim ***** válasza:
Az attól függ. Ha magánszemély az eladó, akkir nem. Ha cég, akkor nem adhatja kp-ben másfél milla felett.
2022. márc. 2. 18:57
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
a barátod kérdezze meg a könyvelőjét.
2022. márc. 2. 18:57
 4/13 anonim ***** válasza:
40%

"Ha cég, akkor nem adhatja kp-ben másfél milla felett."

Ez baromság.

2022. márc. 2. 18:58
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
A barátod miért nem a könyvelőjét kérdezi meg...???
2022. márc. 2. 19:06
 6/13 A kérdező kommentje:
Elnézést kérek ha valakit megbántottam ezzel a kérdéssel, a barátom biztosan megfogja kérdezni a könyvelőjét. Ma együtt ebédeltünk és közben mesélte el nekem ezt a fejleményt. Én azért kérdeztem rá erre a témára itt, mert gondoltam "több szem többet lát" alapon több koponya többet tud, hátha kapok itt olyan tanácsot vagy magyarázatot is amire a könyvelője esetleg nem gondolt. Ráadásul meglehetősen zavaros időket élünk nap mint nap amiket a legtöbben még soha nem éltek át (magam sem) így ez is még hozzájárult ahhoz, hogy itt ezt a kérdést feltegyem.
2022. márc. 2. 19:33
 7/13 anonim ***** válasza:
90%
Kedves négyes, szerinted cég és cég között nincs készpénzfizetési korlát? Ha úgy gondolod noncs, akkor képezd magad.
2022. márc. 2. 19:40
 8/13 anonim ***** válasza:
90%

2017. évi CL. törvény (új Art.) 114. §

(3) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés - általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt - ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést.

(4) Azon készpénzben teljesített fizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít, a (3) bekezdés alkalmazásában egy szerződés alapján teljesített készpénzfizetésnek kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra.

2022. márc. 2. 19:55
 9/13 anonim ***** válasza:

#4:

[link]

2022. márc. 2. 20:17
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat a 2-es válaszolónak!
2022. márc. 2. 20:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!