Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kapom meg a(z) SZJA...

Hogyan kapom meg a(z) SZJA mentességet?

Figyelt kérdés
25 év alatti vagyok, lett egy teljes állásom. Néhányan azt mondták automatikusan megkapom a + pénzt a személyi jövedelem adó mentesség végett, néhányan meg azt mondták, hogy ez a munkáltatón múlik, hogy elintézi-e. Mikor szóba hoztam ezt a főnöknél, nem értette (vagy nem akarta) érteni miről beszélek. Azt mondta ő erről nem tud, nem tud többet adni, ennyi a fizu. Most ilyenkor mi tévő legyek?
2022. febr. 26. 20:41
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"A bérpapírom szerint visszautalták az SZJA-t, de a fizetésembe nem került bele xd elrakták maguknak."

Valami félelmetes, amiket írsz, mert ha hivatalosan fizetik a bért, akkor nem tudnak visszaélni a Neked járó kedvezménnyel.

Az SZJA-t nem utalják vissza sehova. Egyszerűen nem vonják le a fizetésből, ezért kap az ember többet, mintha levonták volna.

Megpróbálom elmagyarázni.

A fizetésed mondjuk legyen bruttó 250 ezer forint. Ez a kötelezően levonandó közterhek alapja.

Kötelező levonások (közterhek):

- Társadalombiztosítási járulék 18,5 %.

- SZJA előleg 15 %.

Tehát összesen 33,5 %-át vonják alap esetben a bruttó bérnek. A maradék lesz a nettó béred, amit kifizetnek Neked bérfizetés napján. Vagyis a bruttó 250 ezres fizetésedből levonnak:

- társadalombiztosítási járulék jogcímen: 46.250 forintot,

- SZJA előleg jogcímen: 37.500 forintot.

- nettó béred, amit kifizetnek Neked: 166.250 forint lenne.

Én ennyit kapnék bérfizetéskor. Mivel Te 25 év alatti vagy, ezért a munkáltató a 15 % SZJA előleget nem vonja le a béredből, így érvényesül a Neked járó kedvezmény. Tehát Tőled csak a 46.250 forint társadalombiztosítási járulékot vonja le, így a nettó béred az enyémmel ellentétben 203.750 forint lesz. Ezt fizetik ki Neked, amiben már érvényesült a 25 év alattiak kedvezménye.

Fentiek szellemében kukkantsál bele a bérfizetési papírodba. Lehet, hogy mégis a törvénynek megfelelően kaptál fizetést?

2022. márc. 19. 04:35
 12/18 A kérdező kommentje:

Megnéztem a sajátom és a munkatársam bérpapírját. Én 23 éves vagyok, ő meg ötvenkedik. Mindkettőnk fizetése brutto 270 ezer forint, nála vonták az SZJA-t, nálam elvileg nem, mert az van írva, hogy levonások: SZJA 0 Forint, de érdekes módon mindkettőnk nettó bére 192 ezer, mert ennyit kaptunk a számlánkra.

Mikor ez megtörtént, rögtön hívtam a főnökömet hogy ez mégis micsoda. Ő azt válaszolta, hogy ők, azaz a cég nem adják meg az SZJA-t, ennyi a fizu, ez van.

Fogalmam sincs hogyan csinálják, de megcsinálják, és ráadásul be is ismerte hogy nekem is annyi a nettóm mint mindenki másé.

2022. márc. 19. 12:38
 13/18 anonim ***** válasza:

Ha a bruttó béred 270 ezer, akkor a nettó béred 220.050 forint kell, hogy legyen.

A munkatársé, ha nincs adóval kapcsolatos egyéb kedvezménye pedig nettó 179.550 forint.

Egyikhez sem stimmel a nettó 192 ezer forint.

A bérlapon végig kell tudni vezetni, hogy miként jön ki a nettó bér.

Bruttó bér 270.000,- forint.

Levonások:

- társadalombiztosítási járulék 18,5 % : 49.950,-

- SZJA előleg: 0,-

Nettó bér: 220.050,-

"...de érdekes módon mindkettőnk nettó bére 192 ezer, mert ennyit kaptunk a számlánkra."

Nem az a lényeg, hogy mennyit kaptál a számlára, hanem a bérlapon mennyi van kifizetendő/utalandó/nettó bérként feltüntetve.

Ugyanis, ha a bérlapodon ez az összeg 220.050 forint, és utalva 192 ezret kaptál, akkor a cég tartozik Neked még munkabérrel. Méghozzá a különbözettel.

Mi van a bérlapodon?!??!?! Küld már át valahogy, hogy ránézzek, mert így csak elbeszélgetünk egymás mellett...

Nem titkokat akarok megtudni, hanem segíteni szeretnék.

2022. márc. 20. 07:03
 14/18 A kérdező kommentje:
Én köszönöm mindenkinek a segítségét, de mivel úgyis már felmondtam, így szerintem nem lényeges a végére járni a dolgoknak. Ők beismerték, hogy nem térítik meg, nekem ennyi elég volt a döntéshez. Esetleg a NAV-ot látogatom majd meg, és ők esetleg utána néznek a dolgoknak, de közben meg elmesélték nekem a cégem történetét, mint kiderült nem is a céghez vagyok bejelentve, hanem az egyik alvállalatukhoz amiből egy tucat van nekik, és volt például olyan eset hogy 6 hónapig nem voltak bejelentve a munkatársaim, és ugyan rárepült a NAV arra az adott alvállalatra akikhez akkor bevoltak jelentve, maga a nagy cég nem került veszélybe, a többiek meg átlettek iratva rögtön egy másik kis cég alá. Magyaránt nem ez az első mocskos húzásuk és könnyedén kijátsszák a dolgokat, nem hiszem hogy sokat fogok tudni ellene tenni, inkább csak lelépek amilyen hamar csak lehet.
2022. márc. 20. 12:34
 15/18 anonim ***** válasza:
Akkor jó, ha Neked ennyi elég és az utalt, valamint a bérlapon, mint nettóként szereplő összeg különbözetére (ha van) nem tartasz igényt. :)
2022. márc. 21. 04:19
 16/18 A kérdező kommentje:
Most ezért a 20 ezer forintért nem fogok szembeszállni egy nagy céggel. Alig pár hete dolgozom itt, úgy hogy nem gyűlt össze annyi különbözet, hogy nekem megérje a további fáradozást. Ennek egy jelentős oka az az, hogy szeretnék továbbra is a szakmámban dolgozni, és ha én most bekavarnék a cégnek, a főnököm az ismeretségeivel könnyedén megnehezíthetné az álláskereséseimet. Ennyit pedig nem ér meg az, hogy ezért a pár 10 ezer forintért én több nagy cégnél ellegyek könyvelve szarkeverőnek és ne találják a környéken rendes munkát a szakmámban.
2022. márc. 21. 11:05
 17/18 anonim ***** válasza:
Rendben. Azért mondtam, hogy "akkor jó". :)
2022. márc. 22. 03:07
 18/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, semmi nincs elveszve, ha a cég levonta tőled, mintha nem lennél jogosult a kedvezményre.

Ugyanis a jövő évi adóbevallásodban simán visszaigényelheted a NAV-nál.

2022. márc. 22. 10:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!