Hogyan kapom meg a(z) SZJA mentességet?
"A bérpapírom szerint visszautalták az SZJA-t, de a fizetésembe nem került bele xd elrakták maguknak."
Valami félelmetes, amiket írsz, mert ha hivatalosan fizetik a bért, akkor nem tudnak visszaélni a Neked járó kedvezménnyel.
Az SZJA-t nem utalják vissza sehova. Egyszerűen nem vonják le a fizetésből, ezért kap az ember többet, mintha levonták volna.
Megpróbálom elmagyarázni.
A fizetésed mondjuk legyen bruttó 250 ezer forint. Ez a kötelezően levonandó közterhek alapja.
Kötelező levonások (közterhek):
- Társadalombiztosítási járulék 18,5 %.
- SZJA előleg 15 %.
Tehát összesen 33,5 %-át vonják alap esetben a bruttó bérnek. A maradék lesz a nettó béred, amit kifizetnek Neked bérfizetés napján. Vagyis a bruttó 250 ezres fizetésedből levonnak:
- társadalombiztosítási járulék jogcímen: 46.250 forintot,
- SZJA előleg jogcímen: 37.500 forintot.
- nettó béred, amit kifizetnek Neked: 166.250 forint lenne.
Én ennyit kapnék bérfizetéskor. Mivel Te 25 év alatti vagy, ezért a munkáltató a 15 % SZJA előleget nem vonja le a béredből, így érvényesül a Neked járó kedvezmény. Tehát Tőled csak a 46.250 forint társadalombiztosítási járulékot vonja le, így a nettó béred az enyémmel ellentétben 203.750 forint lesz. Ezt fizetik ki Neked, amiben már érvényesült a 25 év alattiak kedvezménye.
Fentiek szellemében kukkantsál bele a bérfizetési papírodba. Lehet, hogy mégis a törvénynek megfelelően kaptál fizetést?
Megnéztem a sajátom és a munkatársam bérpapírját. Én 23 éves vagyok, ő meg ötvenkedik. Mindkettőnk fizetése brutto 270 ezer forint, nála vonták az SZJA-t, nálam elvileg nem, mert az van írva, hogy levonások: SZJA 0 Forint, de érdekes módon mindkettőnk nettó bére 192 ezer, mert ennyit kaptunk a számlánkra.
Mikor ez megtörtént, rögtön hívtam a főnökömet hogy ez mégis micsoda. Ő azt válaszolta, hogy ők, azaz a cég nem adják meg az SZJA-t, ennyi a fizu, ez van.
Fogalmam sincs hogyan csinálják, de megcsinálják, és ráadásul be is ismerte hogy nekem is annyi a nettóm mint mindenki másé.
Ha a bruttó béred 270 ezer, akkor a nettó béred 220.050 forint kell, hogy legyen.
A munkatársé, ha nincs adóval kapcsolatos egyéb kedvezménye pedig nettó 179.550 forint.
Egyikhez sem stimmel a nettó 192 ezer forint.
A bérlapon végig kell tudni vezetni, hogy miként jön ki a nettó bér.
Bruttó bér 270.000,- forint.
Levonások:
- társadalombiztosítási járulék 18,5 % : 49.950,-
- SZJA előleg: 0,-
Nettó bér: 220.050,-
"...de érdekes módon mindkettőnk nettó bére 192 ezer, mert ennyit kaptunk a számlánkra."
Nem az a lényeg, hogy mennyit kaptál a számlára, hanem a bérlapon mennyi van kifizetendő/utalandó/nettó bérként feltüntetve.
Ugyanis, ha a bérlapodon ez az összeg 220.050 forint, és utalva 192 ezret kaptál, akkor a cég tartozik Neked még munkabérrel. Méghozzá a különbözettel.
Mi van a bérlapodon?!??!?! Küld már át valahogy, hogy ránézzek, mert így csak elbeszélgetünk egymás mellett...
Nem titkokat akarok megtudni, hanem segíteni szeretnék.
Kérdező, semmi nincs elveszve, ha a cég levonta tőled, mintha nem lennél jogosult a kedvezményre.
Ugyanis a jövő évi adóbevallásodban simán visszaigényelheted a NAV-nál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!