Hogyan működik ez az SZJA visszatérítés 25év alatt?
A főnököm nem mondott semmit se ezzel kapcsolatba.
Azt igy havonta megkapom pluszba, külön?
Csak azért, mert nem havonta kapom a fizum, hanem naponta veszem fel. És nem tudom, hogy ez hogy működik, ki adja, mikor, és hogyan. 😅
Bocsánat, ha nagyon hülye kérdés.
Te jó ég!
Naponta számfejtik a béred? Melyik munkáltató ez az ökör?
Egyáltalán munkaviszonyban dolgozol? Mert ott ez nem szokványos.
Igen, munkaviszonyba.
Minden ugyan ugy néz ki, mint amikor havonta kaptam, csak itt naponta.
Kereskedelemben vagyok, órabérben. Nap végén felveszem azt a pénzt, ahány órát voltam. Ennyi. És rendesen haviba vagyok bejelntve.
Teljesen mindegy, hogy milyen elosztásban fizet (naponta, hetente, havonta), nyilván a 25 év alattiak kedvezményét figyelembe véve kell megállapítania az SZJA előleg összegét.
Tehát nem "visszatérít" Neked, hanem nem von SZJA előleget, annyival többet viszel haza.
Értem
Bár nem kaptam semmi pluszt. Megkaptam a havi bérpapírom. Ott volt, hogy nem vontak le szja-t, de én nem kaptam azt a pénzt meg. Ezért nem értem, hogy mikor kéne megkapnom.
Hivatalosan vagy Te foglalkoztatva Kérdező?
Mert ha igen, akkor annyival többet kéne hazavinned, amennyit nem vont le SZJA előlegként Tőled.
" Megkaptam a havi bérpapírom. Ott volt, hogy nem vontak le szja-t, de én nem kaptam azt a pénzt meg."
Hát akkor dehogynem kaptad meg. Annyival több lett a nettó béred...
Nem tudom :/
Tegyük fel hogy 1000ftos órába vagyok, és mondjuk dolgozok 10órát egy nap. Így este megkapom ugye kp-ba, a 10ezret. És ahány napot dolgozok a hónapba, ugye annyiszor 10ora, így annyiszor 10ezer ft.
Igy van a fizum. Tehat nem egy 'fix' osszeget kapok. Nem kapok kiegészítést, ha esetleg szar volt a hónap, és kevés a fizum. Szoval nem kapok egy osszegbe többet, vagy más pénzt, mint amit a nap végén felveszek.
A fizetésem meg nem nőt ezzel az szjas dologgal. Mármint papíron igen. De valóságban ugyan annyi az orabérem. Ugyan annyit kapok.
Tegyük fel, hogy 1.000 forintos órabérben vagy, mint munkaviszonyos. Naponta dolgozol 8 órát, tehát napi 8 ezer forintot keresel bruttóban. Hagyományosan ebből 33,5 %-ot elvisznek a kötelező levonások, tehát 2.680 forintot, így marad nettóban 5.320 forint, amit kifizetnek.
De Te SZJA mentes vagy, így a 33,5 % helyett csak 18,5 %-ot vonnak, mivel a 15 % SZJA mértéket nem alkalmazzák. Tehát 2.680 forint helyett csak 1.480 forintot vonnak a béredből (járulékokra), így 6.520 forintot viszel haza 5.320 forint helyett.
A bért bruttóban szokás megállapítani. Ha Te nettó bérezésben állapodtál meg a munkáltatóval, akkor nyilván az nem fog változni semmiféle kedvezmény hatására sem, viszon a bruttó béredet tolja el másfele.
Értsd:
Megbeszélted a főnököddel, hogy Te nettó 1.000 forintot órabért kapsz. Tehát 8 órára 8.000 forintot függetlenül attól, hogy milyen jellegű adóval kapcsolatos kedvezményeid vannak/lennének.
Ha nem lenne a 25 év alattiak kedvezménye, akkor a nettó ezer forintos órabéred utáni bruttó órabér 1.504 forint lenne.
Most van a 25 év alattiak kedvezménye, így a nettó ezer forintos órabéred utáni bruttó órabér 1.227 forint.
Leírnád, hogy a szerződés szerinti béred mennyi? Tehát a szerződésedben milyen jellegű bérezés van, és milyen összegben?
Jó lenne látni valamilyen bérelszámolásodat, mert így nem látom át a dolgot, lehet, hogy teljesen másról van szó, mint amiről beszélgetünk.
Soha nem értettem meg azt, hogy ha valakik nettó bérben állapodnak meg. Miért is? Hiszen a nettó bért pokolian befolyásolják az éppen aktuális adózási, járulékozási szabályok. A nettó bérben való megállapodás egyszerűen befagyasztja azt, hogy a Neked kedvező lehetőségeket kihasználd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!