Nem kaptam idáig levelet a családi adóvisszatérítésről, hol tudom leellenőrizni a jogosultságot?
A mai napig (február 10) nem érkezett meg a családi adóvisszatérítésről szóló levél. Hol tudok utánanézni, hogy minden rendben van-e?
Az lehet gond, hogy bár bejegyzett élettársi kapcsolatban vagyok, de az állandó lakcimem nem egyezik meg a gyerekével és az élettársammal?
(Megvettük a szomszéd lakást és adminisztrációs okokból oda jelentkeztem be állandóra)
A törvény szerint közös háztartásban kell élni a gyermekkel, nem pedig azonos lakcímnek kell szerepelnie a lakcímkártyán.
A családi pótlékot folyósító szerv sem kér azonos lakcímet. Ha észreveszik, hogy nem azonos a gyermekével, akkor maximum kérnek írásban egy nyilatkozatot, hogy az eltérő lakcím ellenére is egy háztartásban élnek, és máris folyósítják a családi pótlékot.
"Pár napra rá jött az Államkincstártól a levél fenyegető stílussal hogy a lakcím nem egyezik apukáéval aki a csp-t kapja, és megszűntetik a folyósítást"
Ebben az ügyben az ügyintéző túllőtt a célon. Ugyanis a csp-ről szóló törvény semmiféle közös lakcímet nem ír elő feltételként csak azt, hogy saját háztartásban nevelje a gyermeket. A saját háztartásban nevelés pedig annyit jelent, hogy érzelmi és anyagi közösséget alkotnak, amelyből a gyermek csak ideiglenes jelleggel kerül ki (például óvodában, iskolában tartózkodik).
Saját háztartásban nevelt/gondozott gyermek fogalma a törvény szerint:
"meghatározott személlyel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!