Mellékállásban katás vagyok és magánszemélyként ingatlant adok ki, elértem a 12 milliót?
Kérlek segítsetek mert mindenki mást, mindenhol mást írnak.
Van egy főállásom és mellékállásban katás vagyok. A katás vállalkozásomban elértem 10 millió forint bevételt a 2021-es évben. Magánszemélyként bérbe adtam egy ipari épületet összesen 3 millió forintért. Kérdés hogy a 3 millió beleszámít-e e az évi 12 milliós kata keretbe?
"10 milliott egy vagy tobb cegtol?"
Kb. 200 különböző cégtől
Nem vagyok könyvelő.
1. "katás vállalkozásomban elértem 10 millió forint bevételt"
A katás vállalkozásodba be van vonva az ipari ingatlan vagy magántulajdon?
2. Ennyifajta adózási tapasztalattal hogy nem jutottál el odáig, hogy felhívd a NAV-ot?
3. Szerintem 12 M nyereség után léped át az évi 12 M-t, nem 12 M bevétel után. De ezt is megmondják telefonon...
#5 Nem nyereséget, hanem bevételt néznek. Ingatlankiadást nem lehet KATA alatt.
Kérdező, szerintem menj el egy könyvelőhöz, pár ezret megér, hogy tisztán láss.
egyéni vállalkozóként külön nyilatkoznod kell, hogy az ingatlan bérbeadást magánszemélyként végzed. Ellenkező esetben az e.v-d nem lehet KATAs.
A KATA összeghatárba nem számít bele a magánszeméylként elért bevétel.
Viszont ÁFA szempontból sajnos össze kell adni. Így ÁFA szempontból túllépted a 12 milliós határt, így már év közben ÁFÁsra kellett volna váltanod, hacsak a vállalkozói tevékenységed nem tárgyi adómentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!