Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Lehet Magyarországon hivatalos...

Lehet Magyarországon hivatalosan órabért fizetni vagy csak fix összeget havonta?

Figyelt kérdés

Régen mikor Magyarországon dolgoztam akkor órabérben állapodtunk meg és az nettó összeg volt pl 600 ft órankent és azt kézhez kaptam, de amugy minimalbérre voltam bejelentve. A hivatalos bruttomnak köze nem volt a fizetésemhez, főleg hogy sokszor csak 4 orás bejelentések voltak de 8-10 orát dolgoztunk. Ez az épitőiparban volt de amugy egy egyszerű árufeltöltö is fix pénzt kapott havonta brutto összegben megadva. Nalunk ezt nem lehetett megcsinálni mert nem minden hónapban dolgoztunk ugyan annyit.

Azt nem lehet megcsinálni hogy ha órabért igérnek akkor brutto összeg legyen és az alapján leadózik az ember aszerint hogy hány munkaórája volt? Miért kell előre megmondani a NAV-nak hogy hány órát fogok dolgozni?

Ahol most élek itt ebben az országban igy működik ha valaki nem fix pénzért dolgozik hanem orabérben. Megvan az órabérem, ledogozom az óráimat, az alapjan megcsinálják a bérpapirt és utalják a pénzt. Most többet kapok nettoban mert a gyerek miatt jar adokedvezmény, igy kevesebb a levonás.

Ahogy én kaptam a fizetésemet Magyarországon ugy adókedvezményt sem kaptam volna meg mert a netto orabér nem változott volna. Volt egy nagycsaládos kolléga aki 8 orába volt bejelentve mert sok adokedvezményt kapott, egy masik kolléga csak 6-ba az adózás miatt de ugyan annyi volt a netto orabérük.

2022. jan. 27. 02:34
 1/4 anonim ***** válasza:
0%
Lehet, egyszerűsített foglalkoztatásban nem kell előre megmondani semmit
2022. jan. 27. 03:40
 2/4 A kérdező kommentje:

Az egyszerusitett foglalkoztatasnal napi berben vagy es havonta nehany napot dolgozol csak.

En arrol beszelek mikor dolgozol 40 orat hetente elmeletben de elofordul hogy valamelyik heten 35 orad van, masik heten 30, utana 38, azutan 40, stb. A munkaltato nem akar fix 40-et kifzetni mikor nem tudott annyi munkat adni hogy mindig meglegyen a fix 40 ora

2022. jan. 27. 12:21
 3/4 anonim ***** válasza:

"Lehet Magyarországon hivatalosan órabért fizetni vagy csak fix összeget havonta?"

Tudod hányan dolgoznak órabérben hazánkban? Nagyon sokan.

Létezik órabér, havi fix bér, teljesítménybér, és ezek kombinációja. Mindegyik hivatalos dolog.

Ahogy eddig Te dolgoztál, az szabálytalan volt. Szürke foglalkoztatásban vettél részt valószínűleg.

"Miért kell előre megmondani a NAV-nak hogy hány órát fogok dolgozni?"

Azért, hogy tudják részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben foglalkoztatnak. Heti 40 óránál magasabb óraszámot amúgy sem tudsz megadni, mert ez a törvényes heti munkaidő. Az más dolog, hogy ezt a heti 40 órát milyen elrendezésben dolgozod le. Ha munkaidőkeretben foglalkoztatnak, akkor nyilván össze-vissza és a munkaidőkeret végére jön ki a törvényes óraszám. Ha nem munkaidőkeretben foglalkoztatnak, akkor mindig ugyanakkor ugyanannyit kell dolgoznod. A felette lévő ledolgozott idő pedig túlórának minősül.

"En arrol beszelek mikor dolgozol 40 orat hetente elmeletben de elofordul hogy valamelyik heten 35 orad van, masik heten 30, utana 38, azutan 40, stb. A munkaltato nem akar fix 40-et kifzetni mikor nem tudott annyi munkat adni hogy mindig meglegyen a fix 40 ora"

Milyen jogviszonyban végzed ezt? Nem mindegy. Ha munkaviszonyban, akkor abban az esetben, ha a munkáltató oldaláról merül fel az, hogy nem tud munkát biztosítani, ugyanúgy köteles állásidőre bért fizetni, mintha dolgoztál volna. Ezt hívják állásidőnek...

2022. jan. 27. 13:36
 4/4 anonim ***** válasza:

“ En arrol beszelek mikor dolgozol 40 orat hetente elmeletben de elofordul hogy valamelyik heten 35 orad van, masik heten 30, utana 38, azutan 40, stb. A munkaltato nem akar fix 40-et kifzetni mikor nem tudott annyi munkat adni hogy mindig meglegyen a fix 40 ora”

Ilyen is van: Munkaidőkeret, akár éves is lehet

2022. jan. 27. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!