Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az instagramon lévő ruhás/cipő...

Az instagramon lévő ruhás/cipős oldalakat hogyhogy nem szivatja a NAV?

Figyelt kérdés

Van jó néhány olyan oldal instagramon, amelyiknek több tízezres követő tábora van, tehát gondolom vevőkör is jócskán akad, azaz bevétel is.

Például van egy cipős oldal is amelyiknek 40ezres követő tábora van. Elég komoly árakon adják a cipőket, de nem hinném hogy bármiféle adót is fizetnének a bevétel után.

Az ilyen oldalakat hogyhogy nem szivatja a NAV vagy egyáltalán maga a törvény? Nem kis oldalakról van szó 1-2 ezres követő táborral, hanem komoly vevőkörrel.

Ez szerintem kicsit igazságtalan azokkal a viszonteladókkal szemben, akik rendes legális üzletetet alakítanak ki üzlethelyiséggel és rendesen adóznak is, mivel ha ők ha csak egy kicsit is "ügyeskednek" rájuk cuppan a NAV, míg az Instagramon hirdetők zöme nem hinném, hogy minden adónemmel tisztában vannak és be is fizetik azt, őket mégsem "figyeli és ellenőrzi" senki.

2022. jan. 17. 16:53
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"arról kiderült utólag egy ismerős által, hogy nem adózik állítólag." - állítólag...ismerős által...egyik sem túl releváns adat. Szóval simán lehet, hogy adózik.

Egyébként semmi különbség nincs instás vagy nem instás árusok között. Ugyanúgy előfordul feketézés az instás árusoknál, mint bármilyen más szegmensében a gazdaságnak. Megúszni is ugyanúgy ússzák meg. Ha szerencséjük van, akkor megússzák. Ha nem, akkor nem :)

2022. jan. 18. 12:11
 12/18 A kérdező kommentje:

Így igaz: Állítólag. Tehát még igazság is lehet benne :)

Egyébként tudom, hogy a feketézés jelen van minden területen, én szimplán csak azt gondolnám, hogy az instások tudnak vmi trükköt vagy ilyesmi, ezért is írtam ki a kérdést.

Azért gondolnék valamiféle "okos" dologra mert ugye maga az Insta az olyan, hogy ha nagy a hírneve az adott oldalnak (sok követő), az bárhova eljut az országon belül, ahogy a Facebookon is. Míg ezzel szemben egy egy élő bolt csak az adott városon/megyén belül ismert, ha mellette nem használ semmilyen reklámfelületet. Ezért is gondolnám hogy a NAV hamarabb megtalálja az általam említett oldalakat.

2022. jan. 18. 14:36
 13/18 anonim ***** válasza:
Egy ideális világban jó lehet a logikád. De a valóság nem ez. Az utóbbi években nagyon durván elkezdett digitalizálódni a nav (szerencsére), viszont a userekhez képest még így is egy maratonnyi a lemaradásuk kb. Értsd ez alatt, hogy vannak netes (vatera, jófogás, marketplace, insta, stb) próbavásárlások is, de nagy többségében még mindig a személyeset preferálják. Nem veszik figyelembe, hogy az elmúlt években a kereskedelem elég jelentős százaléka az online térbe tért át, az ellenőrzéseknek csak tizedannyi százaléka. Ezért tűnhet úgy egy laikusnak, hogy egy instás/marketplaces/stb hirdető megússza a feketézést. Ami nem igaz, csak a nagyságrendekkel kevesebb ellenőrzés miatt, kevesebben buknak bele.
2022. jan. 18. 14:47
 14/18 anonim ***** válasza:

"csak kiváncsiság, hogy ők hogyan ússzák meg, milyen trükkel stb."

Miből gondolod, hogy megússzák? Csak mert nem tudsz arról, hogy belefutottak NAV-os próbavásárlásba és kaptak egy utólagos ellenőrzést?

Gondolod, hogy azt kiposztolják? Inkább mélyen hallgatnak róla...

Megsúgom: A NAV évekkel ezelőtt hozott létre külön osztályokat azért, hogy az internetes "kereskedelmeket" figyelje és ellenőrizze.

Megnyugodtál???

2022. jan. 19. 04:28
 15/18 A kérdező kommentje:

#13 így érthető igen, köszönöm a választ! :)

#14 nem kellett megnyugodjak, mivel eddig is nyugodt voltam, szóval nem kell itt gáncsoskodni, csak mert rá mertem kérdezni erre, pusztán kiváncsiságból. Igen jól olvastad: KIVÁNCSISÁGBÓL!

2022. jan. 19. 15:26
 16/18 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Ne legyél már ennyire mimóza lelkű! Nem tudom, miért kell mindenen rögtön megsértődni. Ha nem inged, nem veszed magadra...

2022. jan. 20. 03:59
 17/18 A kérdező kommentje:

Nyilván magadból indulsz ki, mert kaptál egy velősebb választ...:D

2022. jan. 21. 09:18
 18/18 anonim ***** válasza:
Nyilván... :D
2022. jan. 22. 05:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!