Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan kell ÁNYK-val biztosíto...

Hogyan kell ÁNYK-val biztosítotti bejelentést tenni?

Figyelt kérdés
Az 1041-es nyomtatványt kell kitöltenem, valaki tudna segíteni?

2022. jan. 11. 08:37
 1/10 anonim ***** válasza:
Mi a kérdés? Hol akadsz el?
2022. jan. 11. 08:45
 2/10 A kérdező kommentje:

Főállású őstermelőként szeretnék bejelentkezni.

- Ha jól értelmezem rám a 22t1041 és a 13. pótlap vonatkozik.

- Ilyen esetben az adóbejelentés típusa "ÚJ" kell legyen?

- Ha igen, akkor a "jogviszony adatainál", ha jól értem, a korábbi adatok mezőt nem kell kitöltenem!?

2022. jan. 11. 08:55
 3/10 anonim ***** válasza:

Igen, 22t1041.

Igen, új.

Nem, nem a korábbi adatokat kell kitöltened, hanem az újakat.

És ez most egy teljesen jószándékú kérdés, semmi beszólás vagy ilyesmi: ha ezzel nem boldogulsz, akkor a havi bevallásokkal, elszámolásokkal fogsz majd?

2022. jan. 11. 09:00
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem veszem rossznéven. Sajnos elég bizonytalan természetű vagyok, annak ellenére, hogy az esetek többségében magamtól oldom meg a problémákat.
2022. jan. 11. 09:08
 5/10 A kérdező kommentje:
Ja és köszi a választ!
2022. jan. 11. 09:08
 6/10 anonim ***** válasza:

22T1041

Főlapon adatok kitöltése (adószám, név, 1-est jelölöd székhely, annak a címe, ügyintéző neve telószáma e-mail címe, alul keltezés helyiség, dátum, és akinek aláírási joga van a cégbe/válllalkozásba)

13. pótlap

adóazonosító jele a munkásnak, taj szám, név és többi adat

Adatbejelentés jellege U (új bejelentést teszel)

és csak a B oszlopba töltöd az adatokat, a jogviszony kezdet, jogviszony kód (ha melós lesz simán akkor 1101), a foglalkoztatásnak megfelelő feor kód, és heti hány órába alkalmazod, ennyi

2022. jan. 11. 12:14
 7/10 anonim ***** válasza:
Őstermelőként (még őstermelőt nem jelentettem be soha) de az előzőleg leírtak alapján a jogviszony kezdete, megfelelő bizt.jogvisziny kód és csak ennyi (feor és heti m.idő itt ugye nincs mert önfoglalkoztatóként nem munkás leszel)
2022. jan. 11. 13:37
 8/10 A kérdező kommentje:

Ohh köszi, most látom, hogy érkezett válasz. Utólag tényleg nem bonyolult. A használati utasítás elég érthető.

Ellenben mikor az 2158-as bevalláson beakarom vallani a fizetett járulékot visszadobja "még nem létezik az adózó adószáma" hibával. A NAV felületén már megjelent az adószámom, illetve könyvelő is azt mondta hogy "él" a szám. Ez miért lehet?

Lehetséges, hogy a jan. 11-én beküldött 1041-es nyomtatványt még nem dolgozták fel és azért nem fogadja el az '58-t? (az 1041-es nyomtatványhoz is kellett adószám és azt nem dobta vissza)

Mivel maga a biztosítási jogviszony előbb keletkezett (dec 14) mint maga az adószám (jan 10.), a rendszer úgy veszi hogy dec 14-én még nem létezett az adószámom?

2022. jan. 18. 10:21
 9/10 A kérdező kommentje:

*kitöltési útmutató

használati utasítás.....

2022. jan. 18. 10:22
 10/10 anonim ***** válasza:

Csak cégnél tudsz előtársasági időszakra bejelenteni amikor még nincs adószám (aztán ha megvan, akkor a bejelentést meg kell ismételni már az adószám birtokába is)

Őstermelő/ev akkortól él mikortól ténylegesen bejelentésre került a tevékenység megkezdése

2022. jan. 18. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!