Hogyan kell ÁNYK-val biztosítotti bejelentést tenni?
Főállású őstermelőként szeretnék bejelentkezni.
- Ha jól értelmezem rám a 22t1041 és a 13. pótlap vonatkozik.
- Ilyen esetben az adóbejelentés típusa "ÚJ" kell legyen?
- Ha igen, akkor a "jogviszony adatainál", ha jól értem, a korábbi adatok mezőt nem kell kitöltenem!?
Igen, 22t1041.
Igen, új.
Nem, nem a korábbi adatokat kell kitöltened, hanem az újakat.
És ez most egy teljesen jószándékú kérdés, semmi beszólás vagy ilyesmi: ha ezzel nem boldogulsz, akkor a havi bevallásokkal, elszámolásokkal fogsz majd?
22T1041
Főlapon adatok kitöltése (adószám, név, 1-est jelölöd székhely, annak a címe, ügyintéző neve telószáma e-mail címe, alul keltezés helyiség, dátum, és akinek aláírási joga van a cégbe/válllalkozásba)
13. pótlap
adóazonosító jele a munkásnak, taj szám, név és többi adat
Adatbejelentés jellege U (új bejelentést teszel)
és csak a B oszlopba töltöd az adatokat, a jogviszony kezdet, jogviszony kód (ha melós lesz simán akkor 1101), a foglalkoztatásnak megfelelő feor kód, és heti hány órába alkalmazod, ennyi
Ohh köszi, most látom, hogy érkezett válasz. Utólag tényleg nem bonyolult. A használati utasítás elég érthető.
Ellenben mikor az 2158-as bevalláson beakarom vallani a fizetett járulékot visszadobja "még nem létezik az adózó adószáma" hibával. A NAV felületén már megjelent az adószámom, illetve könyvelő is azt mondta hogy "él" a szám. Ez miért lehet?
Lehetséges, hogy a jan. 11-én beküldött 1041-es nyomtatványt még nem dolgozták fel és azért nem fogadja el az '58-t? (az 1041-es nyomtatványhoz is kellett adószám és azt nem dobta vissza)
Mivel maga a biztosítási jogviszony előbb keletkezett (dec 14) mint maga az adószám (jan 10.), a rendszer úgy veszi hogy dec 14-én még nem létezett az adószámom?
*kitöltési útmutató
használati utasítás.....
Csak cégnél tudsz előtársasági időszakra bejelenteni amikor még nincs adószám (aztán ha megvan, akkor a bejelentést meg kell ismételni már az adószám birtokába is)
Őstermelő/ev akkortól él mikortól ténylegesen bejelentésre került a tevékenység megkezdése
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!