Tartósbetegek adókedvezménye a diákmunkát végzőkre is vonatkozik?
Nem vagyok biztos benne. Amennyiben iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozol vagy dolgozták, akkor passz. Amennyiben úgymond magánúton helyezkedtél el (vagyis nem iskolaszövetkezeten keresztül), akkor biztosan.
Mivel 2022. január 1-jétől minden 25. életévét be nem töltött diák teljes adómentességet kap. A tartósan betegek adókedvezménye pedig kizárólag SZJA kedvezmény, így más járulékból nem írható jóvá.
2, az szja-bevallás nyomtatványt nem érdekli, hogy milyen úton helyezkedtél el, összevonás alá eső, adóköteles jövedelem mindkettő, az iskolaszövetkezet is, arra is pont úgy igénybe vehető.
Továbbá nem teljes az adómentesség, határa van.
Miért válaszol, akinek halvány lila gőze nincs a válaszról?
Csak el ne feledje senki, hogy ehhez háziorvosi igazolás is kell, amit nem egyszerű megszerezni. Arról nem is beszélve, hogy legjobb jogi ismereteim szerint (a párom jogász) sajnos nem minden esetben van jogosultak adó visszatérítésre.
A teljes adómentességnek tényleg van határa, viszont az a fiatal is kap adókedvezményt, aki az átlagkeresetnél nagyobb keresetet jelent. Annak az adóalapját csökkentik az átlagkereset 15%-al.
Szóval lehetne vitatkozni, hogy ki nem ért hozzá.
Még így is te vagy aki onkább nem ért hozzá.
"Mivel 2022. január 1-jétől minden 25. életévét be nem töltött diák teljes adómentességet " - csak ebben a mondatban 2 hiba van.
Amúgy nem tudom miért lenne nehéz beszerezni az igazolást. Háziorvos nem is feltétlenül kell hozzá. Nekem a gasztros szakorvos adta. Elmentem, megvizagált, következő héten visszamentem és az eredmények alapján kiállította az igazolást.
Nem kell feltétlenül háziorvos.
És a párod adja vissza a diplomát, jogosító betegség és igazolás birtokában nincs olyan, hogy nem jár.
"Tartósbetegek adókedvezménye a diákmunkát végzőkre is vonatkozik?"
Nem az a lényeg, hogy milyen formában végzel munkát, hanem az, hogy a meglévő betegséged/fogyatékosságod a személyi kedvezmény érvényesítésére jogosít vagy sem (betegség BNO kódja határozza meg).
Ha igen, akkor mindegy az életkorod, a bőrszíned, a foglalkoztatásod jellege, a munkáltatód neve, a lakcímed, a baráti köröd, érvényesítheted az adóévre vonatkozóan levont SZJA előlegeddel szemben, ha rendelkezel róla orvosi igazolással. Ilyen igazolást mind szakorvos, mind háziorvos állíthat ki. Az igazolásnak kötelező tartalmi elemei vannak (rendelet írja elő), de nyilván ezekkel az orvosok is tisztában vannak.
Azért nem folytattam a mondatot, mert igen kevés olyan 25. életévét betöltött fiatal van, aki a 2021. július hónapra megállapított átlagkereset felett keres majd. Ők nem teljes adómentességet, hanem adóalap-csökkentést kapnak az átlagkereset 15%-ig.
Igen! Szakorvos is kiadhatja az igazolást.
Egyébként érdemes lenne az egész #4 válaszomat elolvasni és nem egyetlen egy mondatot kiemelni.
A helyzet az, hogy mivel idén - főleg az un. diákmunka, amely ritkán haladja meg az átlagkeresetet - adómentes keresettel fog rendelkezni a kérdező, így hiába lenne igazolása ahhoz, hogy tartós betegek adókedvezményére jogosult, nem fogja tudni igénybe venni, mert nincs miből jóvá írják neki, ugyanis a családi adókedvezménnyel ellentétben a tartós betegek adókedvezménye ténylegesen CSAK IS KIZÁRÓLAG az SZJA előlegből írható jóvá.
Orvosok tisztában vannak vele, ebben igazad van. A betegség fennállta és a kérdező életkora is fontos, merthogy 5 évig visszamenőleg igényelhető, tehát ha már legalább 5 éve igazoltan fennáll egy olyan betegség, amely ez idő alatt (2017-2021) végig szerepelt vagy szerepelhetett a miniszteri rendeletben, akkor visszamenőleg is igényelhető, viszont vélhetően az SZJA mentesség, ami a 2022. január 1-t követően megszerzett munkabér esetén fennáll, ezt már nem fogja számára lehetővé tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!