Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tőzsdén szerzett nyereséget...

Tőzsdén szerzett nyereséget nekem kell adóbevallásban bejelenteni és befizetni a NAV-nak?

Figyelt kérdés

Random Capital brókercégnél fektetek be ETF-ekben, ami után jár osztalék, illetve ha eladom az ETF-et, akkor árfolyamnyereség után is adózni kell (ha jól tudom).

Azt olvastam, hogy az osztaléknál már az adókkal csökkentett összeget kapom meg, így nincs teendőm. Viszont az árfolyamnyereségből származó pénzt (2022-ben) 13%-os SZOCHOL terheli.

Ezt nekem kell adóbevallásban bevallanom a NAV felé és befizetnem, vagy a hazai brókercégek kötelesek helyettem bevallani és levonni az adókat? Nekem milyen teendőim vannak?

2022. jan. 2. 16:51
 1/1 anonim ***** válasza:
71%
A Random Capital pont olyan, ami elküldi a NAV-nak az éves plusz/mínusz mutatód a részletekkel, és a NAV által elkészített adóbevallásban már szerepelni fog, neked csak ellenőrizned kell. Érdemes azonban mindig visszaellenőrizni annak helyességét!
2022. jan. 2. 16:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!