Egyéni vállalkozó köteles év közben adóelőleg fizetésére?
Egyéni vállalkozó vagyok.
Év közben a vállalkozói kivét után negyedévente befizetem az SZJA előleget. Ennek a bevallása, pontos elszámolása az éves adóbevallásban lesz. Ez tiszta sor.
Szintén az éves bevallásban kell bevallani a "nyereséget", az utána fizetendő 9%-ot, 15%-ot, és 15,5%-ot. Ez is világos.
Viszont a könyvelőmmel itt egy kis vitánk alakult ki. Szerintem negyedévente ki kell kiszámolni a vállalkozás "nyereségét", és az után megfizetni a 9%-os vállalkozói jövedelemadó előlegét. Még akkor is, ha feltételezhető, hogy a vállalkozás a következő negyedévben veszteséges lesz, így már ez a befizetés nem is kellene. Szerinte nem kell ezzel foglalkozni, majd év végén kell csak a nyereség után számolni, és fizetni.
Most akkor, hogy is van ez?
Másik, hogy én mégis befizettem a "nyereség" után is az adóelőleget. Mondván inkább legyen befizetve. Jól gondolom, hogy ez a befizetés - ugyanúgy, mint a vállalkozói kivét után fizetendő személyi jövedelemadó - sem számolható el költségként?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!