A munkahely vagy az egyetem fizeti a TAJ-t?
Egyetem nem fizeti a tébédet, miért fizetné?
A munkáltatód fizeti a járulékokat meg te is.
Először is a TAJ jelentése Társadalombiztosítási Azonosító Jel.
Amit te kérdezel, az a TB, azaz társadalombiztosítás.
Ugyanígy dolgoztam én is utolsó éven. Semmit nem jelent. Ugyanolyan adókat vontak tőlem, mint bárki mástól.
Az egyetem nem fizet semmit, a hallgatói jogviszony miatt az állam mentesít a tb fizetésem kötelezettség alól.
Egészségügyi szolgáltatási járulékról beszélünk valójában ("TB").
A nappali hallgatói jogviszonyban lévők után tulajdonképpen az állam fizeti ezt a járulékot, az iskoláknak ilyen kötelezettségük nincs.
Ha már munkaviszonyban vagy, akkor a munkaviszonyod által biztosított leszel. A biztosítottaknak nincs külön ilyen fizetési kötelezettségük, mivel a bruttó bérükből kötelezően levonja a foglalkoztatója a fenti járulékot kiváltó közterhet.
Ilyenkor hiába van közben nappalis jogviszonyod, ami járulék fizetése nélkül is egészségügyi ellátásra jogosít (mert az állam fizeti helyetted), a munkaviszony felülírja ezt, mert biztosított vagy (járulékot fizetsz a béredből).
Ezeket az adatállományokat a NEAK kezeli, a háttérben rendeződnek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!