Min. heti 36 órát, de nem főállásban dolgozni, ezt mégis hogy gondolják?
Több helyről is azt hallom tanácsként, hogy legyünk KATA-sok, de csak mellékállásban, mert akkor csak fele, azaz 25 000 Ft a tételes adó, de ne menjünk el főállásban dolgozni valahova, elég a min. heti 36 órás foglalkoztatotság... nem mertem megkérdezni ezektől az emberektől (mert felettem állnak), hogy ezt mégis hogy értik?
Tudtommal egy főállás, az 5*8= heti 40 óra. Mégis milyen olyan munkahely van, ami legalább 36 órás, de nem 40 órás és amúgy is mit számít már az a heti max. 4 óra különbség.
Komolyan nem értem, én számoltam valamit el? Mi az, hogy nem főállás, de min. 36 óra? 6 órás munkaidővel már ki se jön a matek pl., pedig olyan részmunkaidőről már legalább hallottam, de az se jellemző. Miről nem tudok?
"Tudtommal egy főállás, az 5*8= heti 40 óra. Mégis milyen olyan munkahely van, ami legalább 36 órás, de nem 40 órás"
Nem csak a hétfőtől péntekig reggel bemegyek délután hazajövök munkarend létezik.
(Ha valamin min. 36 órát dolgozol, teljesen mindegy, milyen beosztásban, akkor nem tudsz egy vállalkozást normálisan vinni szerintem idő és energiahiány miatt. Rugalmasság miatt is, egyszerűen ott kell lenni, ha jön a telefon/e-mail, különben mást választanak. Persze ha nem akarod fejleszteni magad és a vállalkozásod, akkor kis kiegészítésnek el mellékKATAzgathatsz. Én így tapasztalom, korábban főállásban, most mellékben KATAzom.)
Kifejtenéd 2-es, amit írtál?
Arra gondolsz, hogy pl. 2*24 órát valaki hotelben recepciós és mellette KATA-zik pl.?
Főállás meg mellékállás hivatalosan rég nincs már. Akkor lehet kevesebb a KATA, ha legalább heti 36 órát dolgozol munkaviszonyban, akár egy helyen, akár úgy hogy egy helyen 20-at, egy másik helyen 16-ot, stb.
Amúgy vannak dolgok, amiket könnyebben lehet csinálni munka mellett, pl kisebb webáruház, pályázatírás, stb.
De olyan is van, akinek kötetlen a munkadideje (azaz magának osztja be a munkaidejét), amellett is könnyebb mást csinálni.
Ez azoknak a mantráj, akik addig jutnak a vállalkozásban, hogy a 25 az kevesebb mint az 50. Az ilyen nem való vállalkozónak. Ha 25 ezret nem tud kitermelnia vállalkozás, akkor abba kell hagyni.
Amúgy szerintem egy azért van így meghatározvan, hogy a 12/24 ben vagy 24/48 ban dolgozók is beleessenek (arra gondolok, akik 12 órás műszakokat tolnak, majd 24 óra szünet vagy 24 óra munka, 48 óra szünet.) egy normál irodai munka 40 órás nyilván.
És 40 órás állás mellett is lehet kezdeni vállalkozást, bár szerintem akkor felesleges a kat,ma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!