Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Milyen mértékű nyereséget...

Milyen mértékű nyereséget kell bevallani SZJA-ban tőzsdén szerzett nyereség után?

Figyelt kérdés

Nyitottam egy számlát az ETORO-n és feltöltöttem 24 ezer ft-ot. Számos helyen utánaolvastam, hogy a nyereség után adózni kell 15%-ot, viszont sehol nem térnek ki arra, hogy mekkora az a minimum, amit már be kell vallani.

Azért kérdezem, mert pár dollár nyereségről van szó, ami szinte semmi. Azért foglalkoztat a kérdés, mert jövőben nagyobb összeggel szeretném csinálni.

Azt hittem itt is megvan határozva egy minimum összeg, ami fölött már adózni kell, mint pl Vatera esetén 600 ezer ft alatt nem kell bevallani és adózni sem.

Tőzsdénél van ilyen határ?

2021. dec. 11. 21:10
 1/6 anonim ***** válasza:
91%
Itt nincs minimum megszabva.
2021. dec. 11. 21:12
 2/6 anonim ***** válasza:
94%
Nincs hatar
2021. dec. 11. 21:19
 3/6 anonim ***** válasza:
93%
A 600e-ret is félreértelmezed. Az nem a vaterára szól, hanem alkalmi ingóértékesítésre. Ha te a vaterán rendszeresen értékesítesz, az üzletszerű tevékenység, s nem vonatkozik rá a 600e értékhatár.
2021. dec. 11. 23:00
 4/6 anonim ***** válasza:

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteség: az összes ügyleti veszteségnek az összes ügyleti nyereséget meghaladó összege. Lezárult ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek csak azt az ügyletet lehet tekinteni, amely esetében megtörtént a pénzbeli elszámolás.

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem: a magánszemély által kötött ellenőrzött tőkepiaci ügyletek alapján az adóévben elért, pénzben elszámolt ügyleti nyereségek együttes összegének (összes ügyleti nyereség) a magánszemélyt terhelő, az adóévben pénzben elszámolt ügyleti veszteségek és az ügyletkötéshez kapcsolódó, a befektetési szolgáltató által felszámított díjak együttes összegét (összes ügyleti veszteség) meghaladó része.

A jövedelmet és az adót a kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató által kiadott igazolás alapján kell megállapítani és megfizetni. Ha a bevétel kifizetőnek nem minősülő befektetési szolgáltatótól származott, vagy ha az ügyleti ráfordítást saját nyilvántartása alapján állapítja meg, az ellenőrzött tőkepiaci ügylet(ek)ről a befektetési szolgáltató által kiállított bizonylatok (teljesítésigazolások) vagy saját nyilvántartása alapján, az árfolyamnyereségre irányadó szabályokat is értelemszerűn figyelembe véve kell a jövedelmet megállapítani, az adóévről benyújtandó bevallásban bevallani, valamint az adót a bevallás benyújtására előírt határidőig megfizetni. SZJA mértéke 15 %.

2021. dec. 12. 05:32
 5/6 A kérdező kommentje:

Mi van akkor, ha veszteséget érek el az évben?

Azt olvastam, hogy érdemes ezt is bevallani, mert akkor a következő két évben a veszteséggel csökkenteni lehet az adóalapot.

2021. dec. 14. 16:15
 6/6 anonim ***** válasza:
Ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknél igen.
2021. dec. 14. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!