Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adózáson kívül milyen járuléko...

Alla Bársony kérdése:

Adózáson kívül milyen járulékokat kell fizetnie a katás és a nem katás egyéni vállalkozónak?

Figyelt kérdés
2021. nov. 16. 07:35
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Látod kérdező, pont ez a baj. Mivel nem volt konkrét kérdésed, ezért nem kap(hat)tál konkrét választ. Amit a hatos írt, abban valóban vannak jó dolgok, viszont elég hiányos és tárgyi tévedés is van benne. És most te azt hiszed, hogy egy mennyire hűdefasza, teljeskörű választ kaptál, ami sajnos nem igaz. Ha kifejezetten a kérdésedre akarnék válaszolni, akkor kb két könyvet tele tudnék írni, hogy milyen adók és járulékok érinthetnek téged, mivel semmi konkrétumot nem írtál le, hogy mi érdekelne.
2021. nov. 22. 07:54
 12/25 A kérdező kommentje:
Elég ostoba elképzelés itt és ennyi alapján teljeskörű válasz várása. Jobb ha te nem írsz semmit
2021. nov. 22. 08:07
 13/25 anonim ***** válasza:
Jólvan, akkor indulj ki a korábban kapott részben hibás válaszból, ha neked úgy jobb :)
2021. nov. 22. 08:38
 14/25 anonim ***** válasza:

6-os vagyok, és könyvelő... Bocsánat :D

Szerintem teljes és konkrét választ adtam.. A kérdező se azt kérdezte hogy milyen adózási módok vannak, hanem idézem szó szerint: "Adózáson kívül milyen járulékokat kell fizetnie a katás és a nem katás egyéni vállalkozónak?"

Én feltételezem hogy a járulékokat kérdezte és kifejezetten az érdekelte, mint saját maga után fizetendő plusz kötelező dolgok... Ebbe én teljeskörű tájékoztatást igyekeztem adni, plusz egykét másik dolgot is bele tenni. Nem ismerem a kérdező milyen tevékenységet végezne, hogy s mint csinálná stb., így nyilván hogy nem is lehetett totálisan pontos választ adni, viszont szerintem amit adtam választ, az teljesen korrekt volt igenis! Mi is volt vele a probléma??

2021. nov. 22. 11:04
 15/25 anonim ***** válasza:

Kedves könyvelő kolléga. Ahogy te is írtad, feltételeztél dolgokat, itt már kapásból ez probléma is. Remélem a pénzes tanácsadásokat nem így vállalod mint ezt, hogy feltételezel. Konkrét kérdés, konkrét válasz. Ennyi.

Akkor a problémáim:

- nem csak általad felsoroltak lehetnek nem főállású katások;

- iparűzési adónál az 50 ezer nem igaz, mivel idén maximalizálva van egy százalékban az adó, plusz jövőre is, így már csak max 25 ezer, plusz rengeteg önkormányzat van, ahol van kedvezmény, mentesség (nálunk pl csak 75%-át kell befizetni az adónak, ha január 15-ig küldesz bevallást) - és akkor még nem beszéltem azokról a helyekről, ahol esetleg kisebb az adó mértéke;

- szót sem ejtettél az adóalap egyszerűsített módon történő megállapításáról, ami egy harmadik féle hipa számítási mód;

- tételes költségelszámolású szja-s vállalkozó nem a minimálbér 125%-a fizeti a járulékokat;

- iparűzésinél itt is 2 módszer közül választhatunk;

- átalányadóról szót sem ejtettél.

Nem kötözködni akartam, mert valóban írtál jó dolgokat, de mint írtam hiányos és van benne tárgyi tévedés is.

2021. nov. 22. 11:18
 16/25 anonim ***** válasza:

IGen, köszönöm a helyesbítést

GOndoltam, hogy itt azért nem teljes adótanácsadó-szemináriumon vagyunk, egy egyszerű tömör kérdésre vázoltam fel pont általános dolgokat, teljes törvényi előírásokat nem akartam ide gépelni, ha a kérdező kíváncsi rá, úgyis elmegy egy könyvelőhöz, adótanácsadóhoz bárkihez aki fel világosítja :)

Átalányadót igen nem mondtam valóba, de azt nem is gondolnám olyan mértékbe elterjednek, hogy itt hirtelen meg említsem, igen, létezik, nem tagadom le :D

az iparűzési adóknál meg pláne már had ne kelljen minden önkormányztot ismernem hogy hol mennyi, és mindent itt azonnal kiszámolni, megoldani neki, mikor semmit nem tudok róla :)

Olyat meg pláne nem írtam, hogy tételes költségelszámolású szja-s vállalkozó a minimálbér 125%-a fizeti a járulékokat :D

Szochót írtam a min.bér/gar. bérminimum 112,5%-a után :D

Járulékot a minimálbér/gar.bérminimum után fizeti (tevékenység végzettség meglétének szükségessége fejében), MINIMUM!

2021. nov. 22. 11:26
 17/25 anonim ***** válasza:

"és szociális hozzájárulási adó a minimálbér 125%-a után" - ezt írtad, bocsi, görgess vissza a hatos válaszodhoz :)

Amúgy az átalányadó nem elterjedt, viszont a jövő évi könnyítések és adómentesség miatt nagyon sok embernek meg fogja érni, sokaknak még a kata helyett is. Szóval szerintem nézz utána, mert lehet sok ügyfelednek jobb lesz, mint a mostani.

Iparűzési adónál pedig nem azt vártam, hogy ismerd az összes önkormányzatot, nyilván én sem ismerem :) Csak ne írjuk, hogy 50 ezer, pláne amikor idén meg jövőre csak annak a fele, vagy önkormányzattól függően akár még kevesebb is.

2021. nov. 22. 11:31
 18/25 anonim ***** válasza:

Igen bocsánat, a 125%-nál volt egy elgépelésem :D

Azért ennyire mindenbe bele kötöszködni nem kell :D Valószínű személyesen pontosan mondtam volna neki :D

2021. nov. 22. 11:40
 19/25 anonim ***** válasza:

Pont ezért nem szabad így tanácsadást csinálni :) Gondolom még a pályád elején jársz, lelkesen próbálsz segíteni, ez egy tök jó dolog, de tényleg, konkrét kérdésre konkrét válasz, különben a fenti pontatlanságokat szüli a helyzet.

Ja és a legfontosabbat még nem mondtam. Amit kihagytál és szinte minden aspektusból a legfontosabb költség: a könyvelő díja :D

2021. nov. 22. 11:52
 20/25 A kérdező kommentje:

Kedves 14-es, én köszönöm a választ. A másik "kolléga" csak egy közeledő troll, de én is gyakran beleesek ebbe a hibába s leallok ezekkel vitazni.

Szó nincs arról hogy a gyakorin valaszolas könyvelési vagy adótanácsadás lenne. Ez csak egy előzetes felmérés ami alapjan megtudja az ember hogy kb. mire számíthat. Erre pont jó volt a válaszod. Nyilván nem az itteni válaszra alapoz majd senki egy vállalkozást hanem elmegy egy könyvelőhöz s vele pontosit. Sajnos van aki mást hisz.

2021. nov. 22. 13:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!