Egy egyéni vállalkozó a KATA-n kívül milyen adózási formákat választhat és ezek esetében milyen adónemeket kell megfizetni a nyereség után?
Nekem egy Bt-m van és társasági adóban vagyunk.
A nyereségünket mintegy 41,5% adó terheli (2% IPA, 15% SZJA, 15,5% szociális hozzájárulás, 9% társasági adó.
Egyik Rokonom egyéni vállalkozó és az ő szavaival élve “tételes költség elszámolású egyéni vállalkozó” és azt szokta mondani, hogy neki a társasági adót nem kell fizetni (9%). Ami azért nem mindegy, és semmi akadálya nincs, hogy én is a Bt mellett a tevékenységem egy részét egyéni vállalkozóként, ugyanebben az adózási rendszerben csináljam.
Igazából a kérdésem az amit nem értek, hogy hogy lehet az, hogy neki egyéni vállalkozóként nem kell társasági adót fizetni, egy Bt-nek meg igen, amikor elvileg ugyanabban az adózási formában vagyunk? Vagy talán abban keresendő a válasz hogy Ő mellek állásban csinálja és van fő állása mellette?
Köszönöm előre is.
Igen, de SZJA-t én is ugyanúgy fizetek Bt-ként.
Ezek szerint egy egyéni vállalkozónak kevesebb az adó terhe? Vagy nekik 24% az SZJA?
9 % vállakozói személyi jövedelem adó
15 % osztalékadó
15,5 % szocho
(+ ipa, annyi amennyi)
Tehát pont ugyanaz, csak máshogy hívják a tételket. Ha nem osztalékként hanem fizetésként veszed ki, akkor meg pontosan ugyanaz mint bármilyen másik cégformában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!