Mikor számít bevételnek?
Figyelt kérdés
Van egy lakásom, amit hosszú távra adok ki magánszemélynek. Az merült fel bennem, hogy én minden hónap utolsó napján állítom ki a számviteli bizonylatot a bérleti díjról és a rezsiről, 8 napos fizetési határidővel, ami alapján fizet a bérlő. Amit december 31-én állítok ki, azt kb január 5-6 körül fogja utalni. Ezt most nekem a 2021-es vagy a 2022-es adóbevallásban kell majd bevallanom?2021. okt. 31. 17:38
A kérdező szavazást indított:
2021
2022
7 szavazat
1/10 anonim válasza:
2022. Ennél a típusú jövedelemnél az utalás napja számít (ellentétben egy munkabérrel).
2/10 A kérdező kommentje:
Annak ellenére, hogy 2021-es időszakra szól a bevétel?
2021. okt. 31. 19:55
3/10 anonim válasza:
Úgy kell ezt kezelni, mintha egy dobozból vennéd ki a költségekre a pénzt, amit aznap megfizetsz, valamint ide tennéd be a kapott összegeket, amit aznap kaptál függetlenül attól, hogy milyen időszakra vonatkozik. A felmerülés időpontjában könyvelünk, mert pénzforgalmi szemléletű az elszámolás. Tehát ha egy 2021. évre vonatkozó bevételt/költséget 2022. évben kapunk meg/fizetünk ki, akkor az 2022. évi bevétel/kiadás lesz.
4/10 anonim válasza:
Persze ez csak akkor igaz, ha magánszemélyként adsz bérbe. Ha vállalkozásként csinálod, arra más szabályok vonatkoznak..
5/10 A kérdező kommentje:
Másodállású vállalkozó vagyok, de magánszemélyként adok bérbe. Köszönöm a válaszokat!
2021. nov. 1. 07:17
6/10 A kérdező kommentje:
Még annyi felmerült bennem, hogy az áfakeretemet melyik évben tölti? Az is 2022?
2021. dec. 7. 17:08
7/10 anonim válasza:
Az áfa keretet a bérbeadás - ha csak az van - nem tölti. Egyébként ha töltené, akkor ott decemberi lenne.... Ha valami miatt alanyi mentes, akkor már más a helyzet természetesen.
8/10 A kérdező kommentje:
Másodállású katás vagyok. Vagyis akkor bevétel 2022-ben lesz, de az áfakeretemet 2021-ben csökkenti. Köszönöm a választ :)
2021. dec. 7. 19:45
9/10 anonim válasza:
Akkor most magánszemélyként adsz bérbe ingatlant, vagy sem? Ha igen, nem vagy ÁFA mentes?
10/10 A kérdező kommentje:
De az vagyok, de az áfamentes keretbe attól még beleszámít.
2021. dec. 10. 07:10
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!